Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Julemad

Vi danskere forbinder typisk hygge med at spise og derfor spiser vi meget i juletiden. De giver ekstra mange problemer for dem, som lider af krydsreaktioner og fødevareoverfølsomhed.

Fx får mange med pollenallergi også symptomer, når de spiser nødder, mandler, marcipan, konfekt, nougat og kager.

 

En del med græspollenallergi reagerer på citrusfrugter som appelsiner, clementiner og mandariner, som også er en fast ingrediens i julen. Reaktionen bliver kaldt en krydsreaktion og kan give kløe og hævelse af læber, mund og svælg.

Derudover er der den store gruppe, der reagerer på fx æg, mælk, hvede, gluten og soja, der er vant til at bruge 'egne' opskrifter – også i julen.

For personer med sarte luftveje kan tilberedningen af i julemaden også skabe problemer. Fx kan stegeosen i køkkenet fra julemaden irritere følsomme luftveje. Sørg for at lufte rigtig meget ud, og lad emhætten være tændt hele tiden.