Web Content Display Web Content Display

James Price elsker grise

... og hunde, men dem kan han ikke tåle

 

Af Stine Ramlyng - Foto: Birger Storm
Artikel bragt i AstmaAllergi Bladet, nr. 4, juli 2012

Hvad gør man, når man hele sit liv inderligt har ønsket sig en lille nuttet hund at nusse med og kaste pinde til, men når bare tanken om det pelsede kræ får ens hud til at klø og ens øjne til at se rødt? Tv-kok, kapelmester og husdyrallergiker James Price har i en alder af 50 fundet et alternativ. Vi kender det alle sammen. Det, man ikke kan eller må få, det higer man efter, som var der ingen andre alternativer - det være sig ekskærester, slik, legetøj eller ja kæledyr. Drømmen om et pelset dyr er for mange husdyrallergikere også en af de store drømme – især i barndommen.

- Min mor og far sendte mig til ridning, for de mente det var en god friluftsbeskæftigelse for sådan en rask knægt som mig. Det gik nogenlunde, når vi red udenfor, selv om jeg nøs en del. Men når vi kom indenfor og skulle strigle hestene, gik jeg totalt i bro og hyperventilerede. I begyndelsen troede mine forældre, at jeg bare var hysterisk og bange for hestene, men de var alligevel fornuftige nok til at sende mig til lægen efter lidt tid.

James Price var seks år. Det var før han vidste han skulle være tv-kok og kapelmester, det eneste han vidste, var at han en dag skulle have sig en hund. En lille plysset firbenet ven, der modsat hans lillebror Adam gad at løbe efter pinde og som han kunne fortælle alle sine hemmeligheder til. 

Hunden blev til fisk, skildpadder og papegøjer

 

Men drømmen om en hund måtte snart finde andre græsmarker, for hos lægen blev det opdaget, at lille James Price havde allergi over for stort set alt med pels på. Især heste. Plus husstøvmider og blåskimmel. Det var en hård nød at knække for den lille knejt.

For han elskede jo dyr. Men der var ikke noget at gøre, og i årene der gik, fik James og hans lillebror Adam (også kendt fra tv-programmet Spise med Price red.) i stedet både fisk, skildpadde og papegøje.

- Fisk, skildpadder og papegøjer bliver nu aldrig helt det samme som en hund eller kat, fortæller James Price, der i dag ikke er særlig plaget af sin husdyrsallergi, fordi han har lært at navigere i en stor bue udenom dyr med pels på. 

Men selv om James Price i dag er en voksen mand på 50 og har levet et helt liv uden et kæledyr med pels, så blev snakken om et kæledyr igen aktuel, da han selv fik barn.

- Min søn Julius på 17 år ønskede sig for nogle år siden brændende et kæledyr, så der kom diskus-sionen op igen. Men eftersom jeg får allergiske symptomer kort tid efter, jeg har været i stue med et pelsklædt kæledyr, så kan det bare ikke lade sig gøre. Jeg kunne se, hvor meget der ærgrede ham, at der ikke var en udvej, men jeg kunne ikke rigtig gøre andet end at være ked af det på Julles vegne, siger James Price.

Grise kan også hente pinde

44 år efter at drømmen om en hund brast, så har tv-kokken og kapelmesteren dog fået sig en ny knap så pelset drøm. En drøm, han afslørede i en af forårets Spise med Price udsendelser.

- Man er begyndt at lave sådan nogle små genmanipulerede kælegrise, der ikke bliver større end 40 cm. Det er selvfølgelig lidt unaturligt, men det ville da være fantastisk hyggeligt at have sådan en lille gris derhjemme, der tøffer rundt efter dig som en hund, når nu man ikke kan tåle hunde. Forestil dig, når du kommer hjem fra arbejde, så kommer der sådan en lille gris galopperende mod dig og siger øf øf øf. Det er da for sødt.

James Price kigger helt forelsket ud i luften og smiler stort. 
- Grise tiltaler mig meget. De ser så søde ud og så er de efter sigende meget kloge og kan fx også sagtens lære at hente en pind ligesom en hund. Det tager måske bare lidt længere tid, fordi den har kortere ben, griner James, der trods sin forkærlighed for grise også er meget glad for at lave mad med gris.

- Jeg elsker grise. Også at spise dem, slutter han og smiler stort, da han får overrakt en miniature kælegris til at have i tasken, når savnet efter et kæledyr bliver for stort.

Om James Price

Alder: 50 år
Børn: Julius på 17 år
Allergi overfor: De fleste dyr med pels, husstøvmider og blåskimmel
Job: vært på DR1-programmet Spise med Price sammen med broren Adam Price. Siden 2002 kapelmester ved Cirkusrevyen.

Artikel bragt i Astma-Allergi, juli 2010

Yndlingsspise med grise: Choucroute garnie

8 pers.
2 ds. surkål
2 madæbler, skrællede og skåret i både
2-3 løg
3-4 fed hvidløg
2 spsk. Svinefedt
En lille håndfuld enebær
10-15 peberkorn
1 fl. tør hvidvin
Lidt bouillon - gerne kogt på svinekød
Et stykke hamburgryg
Et stykke letsaltet flæsk
Diverse gode pølser
Kogte kartofler

1) Skær løg i skiver, hak hvidløget og sauter dem til de er bløde i svinefedtet. De må ikke tage farve. Tilsæt surkålen, som først er let udvandet (Hvor meget, er et spørgsmål om smag)
2) Kom æbler, enebær, peberkorn og hvidvin ved, og bland det hele godt. Lad det simre for ganske svag varme i en times tid.
3) Kom det saltede stykke flæsk og hamburgryggen ned i gryden og dæk det til med kålen. Læg låg på og kog yderligere i 1½ time.
4) Kom pølserne ved og lad retten stå i endnu en halv times tid.
5) Anret kålen på et stort fad med kødet og pølserne ved. Servér med kogte kartofler, stærk dijonsennep og drik en kølig hvidvin fra Alsace til.

Dyr, der sjældent giver allergi

Astma-Allergi Danmark får – især om foråret – rigtig mange henvendelser fra familier, hvor en eller flere har husdyrallergi. De vil gerne vide, hvilke muligheder der er, hvis børnene brændende ønsker sig et kæledyr, men ikke kan tåle den pelsede udgave.
Fugl
Fugle giver sjældent allergi, men vær opmærksom på, at fugle støver meget, og støvet kan gene-re mennesker med følsomme luftveje. Hvis du er en af dem, bør du placere fugleburet i rum, som ikke er sove- eller børneværelse.
Fisk
Fisk (og padder) giver sjældent anledning til allergi, men du kan udvikle allergi over for myggelar-ver, som der er i noget fiskefoder.
Padde
Vær opmærksom på, at hvis du har allergi over for skimmelsvampe kan du reagere på vækst af skimmelsvampe i sumpskildpadders akvarium.
Krybdyr
Det er muligt at have allergi over for krybdyr, men det forekommer yderst sjældent.

Dyr, der oftest giver allergi

Hvis du har allergi over for én dyreart, betyder det ikke nødvendigvis, at du også har allergi over for andre dyr. Men vær opmærksom på, at der er en øget risiko for, at du også udvikler allergi over for andre dyrearter med pels.
• kat
• hund
• hest
• marsvin
• kanin
• hamster
• ko
• rotte
• mus

Fup eller fakta om pelsdyrallergi

Der findes allergi-sikre pelsdyr
Nej, der findes desværre ikke allergi-sikre pelsdyr. Alle dyr med pels kan give allergi. Der har været talt og skrevet meget om for eksempel den såkaldt hårløse hund, men den er der også mange allergikere, som ikke kan tåle, for de hårløse hunde producerer både hudskæl, spyt, blod, urin og afføring, som kan give allergi. Hvis du er allergisk over for hund, er du normalt allergisk over for alle hunderacer. Det samme gælder for andre pelsdyr.
Man kan sagtens anskaffe sig en hund, selv om én i husstanden har katteallergi
Hvis du har allergi over for én slags pelsdyr, har du større risiko for at udvikle allergi over for andre dyr med pels.

Hvis bare man gør grundig rent, kan man sagtens være et sted, hvor der har været pelsdyr
Grundig rengøring er desværre ikke nok til at fjerne de allergener fra pelsdyr, som du reagerer på. Hver gang du gør rent, fjerner du godt nok flere og flere af de stoffer, der giver allergi, men nogle mennesker er så følsomme, at de kan få symptomer i flere år, efter at dyret er væk. Derfor kan det også for nogle være et problem at flytte ind i en bolig, hvor der tidligere har boet pelsdyr.

Jeg kan sagtens anskaffe mig et pelsdyr, selv om jeg har pollenallergi
Når man har udviklet allergi overfor en eller flere ting, har man vist, at man har "talentet" for at udvikle allergi, og dermed har man en større risiko for at udvikle nye allergier. Du har dog aller-størst risiko for at udvikle allergi over for det, man er i dagligt kontakt med. Fx et pelset kæledyr.

At vokse op med pelsdyr kan forebygge, at man udvikler allergi
Både og. Hidtil har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at allergidisponerede børn skulle undgå daglig kontakt med pelsdyr det første leveår for at forebygge allergi. Men nyere forskning har ikke kun-net underbygge disse anbefalinger, og derfor kan man nok forvente at anbefalingerne ændres. Men det er altså stadig ikke bevist, at man kan forebygge allergi ved at vokse op med dyr – det er fortsat kun en teori.

Selv om jeg har fundet ud af at jeg har pelsdyrallergi, kan jeg sagtens beholde mit pelsdyr, hvis bare jeg tager min allergimedicin
Din allergimedicin er kun symptomdæmpende. Når du bliver ved at "møde" det du ikke kan tåle fx din hund, løber du en risiko for at dine allergisymptomer bliver værre. På længere sigt kan det betyde, at du bliver nødt til at tage mere eller flere slags. Du risikerer også, at dine symptomer udvikler sig til astmasymptomer som kræver astmamedicin.

Er kælegrisen allergi-sikker?
Endnu er der ikke så mange, der har udviklet allergi over for kælegrise, men det kan skyldes, at der ikke er så mange, der holder dem som kæledyr. Erfaringsgrundlaget for at udtale sig er derfor lidt spinkelt, men i princippet kan man blive allergisk over for alt.