Web Content Display Web Content Display

"Marcipan" uden mandler

Marcipan med hvede

  • 100 gram smør
  • 100 gram hvedemel
  • 500 gram flormelis
  • ca 2 tsk mandelessens

Smør og mel afbages med lidt vand, indtil massen er tyk og slipper gryden.
Opbagningen skal køle helt af. Lav det eks om aftenen og kom det i køleskabet til næste dag (Kom låg på så det tørre ud)
Når afbagningen er helt kold tilsætter du mandelessens efter behag.
Derefter begynder du at blande flormelis i, lidt af gangen.
Massen skal være tilpas jævn og fast at arbejde med.

Kilde: Jette Bjærge / http://grillamok.dk/?p=4969#respond

Marcipan med Havregryn

  • 100 g smør
  • ca. 150 g flormelis
  • 100 g havregryn
  • Mandelessens

Havregrynene skal hakkes paa et Bræt eller gennem Maskinen, hvis det ikke er smaa Havregryn, De bruger. Det hele æltes sammen, og "Marcipanen" lægges hen et koldt Sted. Formes til Kugler, eller forskellige Figurer, og smager udmærket, samtidig med at det er sundt!
Heraf faar De ca. 350 g Masse, men den kan ikke opbevares i lang Tid.

Kilde: "JULE MAD - JULE KNAS - JULE BAGNING" af Kirsten Hüttemeier, udgivet i 1944

TIP:

Vidste du, at i Tyskland kan du købe Persipan Rohmasse, som er "marcipan" lavet på abrikoskerner.
Nogle producenter gør opmærksom på at deres produkt kan indeholde spor af mandler.
Mandelessenser kan have forskelligt indhold, hvilket fremgår af deklarationen. Nogle essenser er udelukkende kemisk fremstillet mandelaroma. Andre er udvundet af mandler, men indeholder formentlig ingen proteiner, som er det man reagerer på, når man har allergi.

Find flere ideer til juleknas her: http://www.astma-allergi.dk/bonus-info/juleopskrifter