Web Content Display Web Content Display

Prins Joachim

Man kan godt have brug for at tjekke Dagens Pollental, selv om man er kongelig. Det har Astma-Allergi Danmarks protektor Prins Joachim flere gange måtte sande på den hårde måde.

 

Af Stine Ramlyng - artikel bragt i AstmaAllergi, marts 2009

I 30 år har Astma-Allergi Danmark beriget danskerne med Dagens Pollental. En håndsrækning til pollenallergikere, så de kan planlægge deres hverdag uden at få alt for mange høfebersymptomer.

Og i de samme 30 år har Prins Joachim døjet med pollenallergi. For selv om man har blåt blod i årerne, er det altså ikke ensbetydende med, at man går fri. Derfor sagde den i dag 39-årige prins også allerede som 18-årig ja til at blive protektor for Astma-Allergi Danmark.

Hvornår fik De pollenallergi?
Jeg har været ni eller ti år, da jeg mærkede noget første gang. Det kløede i øjnene, og så kløede jeg jo bare igen. Men jeg kunne ikke forstå, at det blev ved, og fik derfor lavet en priktest. På den måde fandt jeg ud at, at jeg var allergisk overfor græs og birk og en anelse overfor pelsdyr. Kat reagerer jeg helt klart på. Det går lige på vejrtrækningen, hvis jeg er i nærheden af især langhårede katte. I teorien burde jeg også være allergisk overfor hund og hest, men det mærker jeg intet til.

Hvordan bruger De Dagens Pollental?
Jeg følger Dagens Pollental nøje, når det er græs- og birkesæson. Er tallet for højt, ved jeg, at jeg skal tage mine forholdsregler fx ved at tage medicin forebyggende. Min erfaring med Dagens Pollental har lært mig, at er luften tør, det blæser fra øst, og det samtidig er højsæson for birk, så får vi i Københavnsområdet al den svenske birk lige over i hovedet. Til gengæld har jeg så den fordel, at der ikke er meget birk vest for Schackenborg. Og da vinden som regel blæser fra vest dernede, så har jeg fundet ud af, at det er stedet at være, når tallet for birk er højt. Men græs er overalt i landet, så den slipper jeg aldrig helt for.

Derudover er Dagens Pollental jo nemt at få fat i, hvis bare man følger med på nyhedskanalerne eller vejrudsigterne. Det er bare blevet en del af dagens handlinger at tjekke Dagens Pollental. Det er en god lille service, der er med til at gøre livet lidt nemmere, synes jeg.

I hvilken situation har De haft ekstra glæde af Dagens Pollental?
I forbindelse med mit bryllup sidste år var jeg særlig opmærksom på Dagens Pollental. Foråret var jo kommet lidt tidligt, og det var højsæson for både birk og græs. Og så tænkte jeg på, at "én ting er, at jeg står med tårer i øjnene, og det ser jo altid godt ud til et bryllup. Men hvis nu jeg står der med hævede øjne, hvor smart vil det så lige se ud". Så jeg holdt mig godt orienteret om vejret og Dagens Pollental.

Hvad gjorde De for at undgå de hævede øjne?
Jeg holdt mig – så godt det lod sige gøre – inden døre de sidste par døgn inden brylluppet. Derudover så har jeg en pragmatisk læge, der fortalte mig, hvilke piller jeg kunne tage lidt ekstra af for at undgå de værste symptomer. Samtidig var det jo også vigtigt, at jeg ikke fik nogle af de der stærke piller, hvor man bliver søvnig. Så der var da helt klart nogle risici og nogle konsekvenser, som jeg tog i betragtning op til brylluppet. For det ville være forfærdeligt, hvis jeg lige pludselig lå dér. Det syntes jeg ikke lige var dagen at gøre det på.

De er jo landmand. Hvor meget er De selv ude i marken i pollensæsonen?
Mindre end jeg gerne ville være, men jeg er derude, for det er det bedste sted at få fornemmelsen af, om afgrøden trives, og om alting foregår, som det skal. Derfor er det mig også meget magtpåliggende, at jeg kan færdes derude, selv om det er pollensæson. Men er det højsæson, og blæser vinden stærkt, så holder jeg mig væk. Der sætter jeg mit helbred højere end afgrøden.

Hvilke symptomer får De, når niveauet for græs eller birk er høj?
Det er forskelligt. Men jeg kan få alt fra opsvulmede øjne, besværet vejrtrækning, kløe i øjnene til en næse der løber. Og så ved jeg, at jeg skal tage min allergi-medicin, og hvis ikke den er indenfor rækkevidde, så skal jeg i hvert fald ikke lige ud og løbe en halvmaraton og anstrenge vejtrækningssystemet.

Har jeg glemt at tage min medicin, og får jeg en "overdosis" græs, så kan der godt komme fem nys ovenpå hinanden helt uden varsel. Og udover at det godt kan gøre ondt, så ved jeg, at det er om at gå ud og få skyllet næsen, for ellers bliver det bare ved. Det kan være møgirriterende.

Irriterer det Dem at have pollenallergi?
Ja, det er et irritationsmoment. Som fx hvis jeg har glemt lommetørklæder, når næsen løber, og jeg kun har køkkenrulle i nærheden. Så får man jo i løbet af en halv formiddag slidt al huden af under næsen. Så jeg har lært, at når vi nærmer os sæsonen, så kan jeg ligeså godt have bløde papirlommetørklæder klar. Der bliver rigelig behov for dem.
Men bortset fra det, så lever jeg med allergien, fordi jeg kender mine symptomer og gennem Dagens Pollental ved, hvornår de kommer.

Hvad er Deres værste oplevelser med pollenallergien?
Jeg fik et enkelt astmatisk anfald som 13-14-årig, da jeg gik på kostskole. Jeg slog en græsplæne, som var blevet lidt for lang, og det gik lige på vejrtrækningen. Jeg fik besvær med åndedrættet, og det var som om min hals snørede sig sammen. Det var voldsomt. Jeg kunne ikke ligge ned, for det gjorde det bare endnu værre, så jeg sad op og sov. Det var en meget meget ubehagelig oplevelse.
Fire år efter mit første astma-anfald fik jeg igen ét, da jeg var i Australien efter at have slået en græsplæne.

Blev De bange?
Ja, lidt bange blev jeg, for det var et betragteligt stærkere anfald, end jeg havde oplevet fire år tidligere. Det var sidst på dagen, og der var lukket på apotekerne. I øvrigt var der også 30 km til nærmeste apotek, så det var ekstra ubehageligt at vide, at jeg ikke kunne skaffe noget medicin. Igen måtte jeg sidde op og sove. Næste dag var der faldet mere ro på, og så kunne jeg tage ind til apoteket og købe noget medicin. Det mest ubehagelige ved det er, at man ikke kan få vejret.

Hvad har De gjort, når De har fået et astmatisk anfald?
Jeg kan huske, at der på kostskolen var en eller anden form for beredskab. Det var noget med at stikke snuden ned i en eller anden mikstur i en varm opløsning og så trække vejret grundigt.
Min egen erfaring er, at hvis det er helt galt, så handler det bare om at få en masse fugtig luft ind i næse og lunger, så falder det meget hurtigt til ro igen.

Men jeg har da også lært på den hårde måde, at hvis allergien er slem, så udover at vaske hænderne hyppigt, så skylder jeg øjnene med vand. Den hårde metode er at snuse vand op gennem næsen. Det er ubehageligt, men det virker hurtigt. Og vand har man jo praktisk talt alle steder. I hvert fald i Danmark.

Har Deres pollenallergi begrænset Dem på nogen måde?
Ikke rigtigt, for jeg synes jeg har lært at tage mine forbehold - og også præventivt huske at tage medicin, hvis jeg fx skal på dyrskue i højsæsonen for pollen. Men som jæger på jagt om foråret i en birkeskov eller birkekrat, så er det da nogen gange et spørgsmål om at vælge, om det er bukken eller én selv, for man kan ikke både blæse og have mel i munden.

Fordi De har allergi, så har Deres børn også automatisk større risiko for at få allergi. Hvilke tanker har De gjort Dem om det?
Netop ud fra en betragtning om, at det bliver mere hyppigt at få allergi, og at man i dag også er langt mere opmærksom på det, så holder jeg øje med mine sønner, når det er ved at være sæson. Men heldigvis har der ikke været tegn på noget endnu. ¤

Prinsen om Astma-Allergi Danmark

"Med knap én million danskere berørt af astma og allergi, er det vigtigt at have et forbund som Astma-Allergi Danmark. Jo mere man ved om sin sygdom, jo nemmere har man ved tage sine forholdsregler. Det handler om at stille information til folks rådighed, ligesom I gør med Dagens Pollental.

Astma-Allergi Danmark bidrager værdifuldt ved at være en vidensbase og et organ, der kan støtte, oplyse, kommunikere, debattere og ikke mindst knytte kontakter mellem mennesker. Og i den forbindelse kommer internettet også Astma-Allergi Danmark til gode. Netop fordi det er så nemt for folk at få informationen og herefter handle på den."

Prinsen og protektoratet

Prins Joachim har været protektor for Astma-Allergi Danmark, siden han var 18 år.

Hvorfor valgte de at sige ja til at blive protektor for det her område?
Fordi det er et vigtigt område. Jeg tror ikke, at jeg kan komme i tanke om én eneste i min omgangskreds, som ikke er berørt af allergi på en eller anden måde. Enten ham/hende selv, deres børn eller forældre. Astma og allergi-området berører en stor del af befolkningen inkl. mig selv,


Prinsen om 'Den Blå Krans'

Tænker De på at tage Deres forholdsregler i forhold til at undgå allergier?
Jeg tænker absolut på det, og gennem min tilknytning til Astma-Allergi Danmark kender jeg logoet med Den Blå Krans. Når jeg ser det logo på et produkt, tænker jeg da, at her er et produkt, hvor nogen har stilling og undersøgt produktet, og at det kan have en fordel frem for et tilsvarende produkt, som ikke er deklareret.

Men bortset fra det, så vil jeg ikke lade mit liv styre af kun at købe mærkede produkter. Livet skal også kunne leves let. Men når først man har fået øje for den blå krans, så er det ligesom det med at holde øje med Dagens Pollental. Så bliver det en refleks og ikke en større videnskab.