Web Content Display Web Content Display

Julefrokost opskrifter

Frikadeller - uden mælk, æg, hvede og gluten

500 g hakket kalkun- eller kyllingekød
1 fint revet løg
3 fintrevne gulerødder
1 tsk. salt
2 tsk. oregano
1 spsk. tomatketchup.

Ingredienserne røres godt sammen og stilles koldt ca. ½ time. Herefter formes frikadellerne og steges i olivenolie.


Ullas leverpostej - uden æg, mælk, hvede og gluten

400 g svinelever
300 g spæk
3 skalotteløg
1 tsk. peber
3 tsk. salt
1 tsk. frisk timian

Lever og spæk hakkes 1 gang gennem kødhakkeren. Røres med de fint revne skalotteløg. Krydderierne tilsættes. Det hele kommes i form og bages i vandbad 1 time ved 170 grader.

Grovbrød med mandler - uden æg, mælk, hvede og gluten

5 dl vand og 1 dl hørfrø (koges i 5 minutter)
500 g Jyttemel
3-4 dl vand
50 g gær
1 dl vindruekerneolie
2 tsk. salt
75 g grofthakkede mandler
75 g solsikkekerner
1 spsk. anisfrø
1 spsk. fennikelfrø

Hørfrø og vand koges i 5 min. og hældes kogende over melet. Melmassen smuldres godt, mandler, solsikkekerner, anisfrø og fennikelfrø tilsættes, og det hele afkøles. Herefter opløses gæren i lidt lunkent vand og tilsættes melet sammen med vindruekerneolie, salt og vand. Dejen skal være tung og klæbrig, inden den hæver i ca. 30 min. Læg herefter dejen i 2 smurte 1 liters forme og lad brødet efterhæve i 20 min., inden det bages ved først 250 grader i 5 min. og herefter ved 180 grader i 65 min. Når brødet er taget ud af formen, pakkes det ind i klæde, til det er afkølet.

I stedet for anis og fennikelfrø kan man bruge 1½ spsk. hel kommen.

Karrysild - uden mælk, æg, hvede og gluten

6 marinerede sildefileter
250 g mayonnaise uden æg, mælk, hvede og gluten - fx fra www.oskarspisekammer.dk
2 revne Belle de Boskoop-æbler
200 g syltede asier i små terninger
2 hakkede løg
Karry
Salt
Peber

Smag mayonnaisen til med krydderier. Rør æbler, asier og løg i karrycremen, og server den til sild skåret i pæne bidder. Pynt med karse og hakkede rødløg.

Jødekager

Opskriften er uden mælk, uden æg, uden hvede, uden gluten, uden fisk, uden soja,

Opskriften indeholder kokosmælk

200 g mælkefri margarine
200 g Jyttemel/hvedemel
3 spsk kokosmælk
Pensling: sukker og kokosmel

Margarinen smuldres i melet. Dejen samles med kokosmælken. Herefter stilles den til afkøling, gerne i flere dage. Skal den bruges med det samme, kan den rulles let ud og derefter trykkes flad med håndfladen. Hvis du bruger Jyttemel, kan dejen godt være svær at rulle ud. Det gøres nemmest ved at lægge dejen imellem 2 lag bagepapir og så rulle derover. Kagerne udstikkes med et lille glas eller lignende. De pensles med kokosmælk og drysses med en blanding af sukker og kokosmel. Bages ved 200° i 5-8 minutter. Tages ud og afkøles.

Udstik små runde kager, som drysses med kanel og sukker og bages ved 200° i 5-7 minutter.

Finskbrød

Opskriften er uden mælk, uden æg, uden fisk, uden nødder, uden soja,

Opskriften giver ca. 60 stk.

250 g hvedemel
150 g mælkefri margarine
85 g sukker
2 spsk. koldt vand

Til pensling:
Koldt vand

Drys:
Perlesukker

Bland melet med sukker, ælt mælkefri margarine i til det er fast, saml til sidst med vandet. Lad dejen hvile koldt i 30 min. Del dejen i fire og rul (er lidt svært pga. konsistensen af den mælkefri margarine, men det kan lade sig gøre) den ud til pølser på 30 cm. Skær stængerne ud i tynde/passende skiver tryk dem lidt flade med fingeren til ca. 1 cm. tykkelse. Sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med vand og put drys på. Bag kagerne på næstnederste rille ved 180 grader i ca. 8-10 min. alt efter hvordan ens ovn er, de er færdige, når de er blevet lidt lysebrune. Køles lidt af på pladen og flyttes over på rist, hvor de køler helt af. Husk, at småkagerne først er sprøde, når de er helt afkølet.