Web Content Display Web Content Display

Påskemad med allergi

Masser af æg, der skal spises, pustes og trilles. Sådan ser påskedag ud i de fleste danske familier. Men æg – både de gode gammeldags hønseæg og dem af chokolade – kan give voldsomme symptomer, hvis man er barn med fødevareallergi.

Familie og venner er samlet til årets påskefrokost, og bordet bugner af påskeæg i alle afskygninger. Pustede og malede hønseæg på forårsgrene, påskeæg af mælkechokolade til selskabets mindste, og menuen alene har tømt adskillige æggebakker. Men er nogle af dine gæster blandt de mange danske børn med fødevareallergi, skal der tænkes i alternativer, hvis frokosten skal blive vellykket for alle.

Æg og mælk de værste syndere

Æg og mælk er nemlig de to helt store topscorer inden for fødevareallergien, og ca. 4 til 5 pct. af danske børn risikerer bl.a. nældefeber, opkastning, rindende øjne eller astma-symptomer, hvis de får enten æg eller mælk indenbords. Fødevarer, der er rigt repræsenteret til påskefrokosten.

- Har man allergi over for en fødevare, tåler man ikke selv helt små mængder. Derfor bør et barn med allergi over for æg faktisk heller ikke være med til at puste æg til påskepynten. Til gengæld kan de fleste allergibørn godt være med til at dekorere og 'trille' hønseæg sammen med de andre børn, så længe de ikke risikerer at få æg i munden. Enkelte vil dog kunne få eksem, hvis de får æg på huden, forklarer Betina Hjort, som er leder af Astma-Allergi Danmarks rådgivning.

Lav chokoladeægget selv

Hvor de færreste små ægge-allergikere vil klage vildt og voldsomt over at få det blødkogte æg byttet ud med ét af chokolade, er det straks sværere at finde et alternativ til supermarkedets fristende flotte chokoladepåskeæg, hvis problemet er mælkeallergi.

- Der findes, så vidt vi ved, ingen chokoladepåskeæg uden mælk på det danske marked. Derfor må du selv i gang med at smelte mælkefri chokolade og hælde i chokoladeforme, hvis du vil tilfredsstille små påskeentusiasters ønske om et påskeæg næsten som kammeraternes. Det kan være en hyggelig del af påskeforberedelserne, foreslår Betina Hjorth.

Erstat ægget

Æg kan i mange retter erstattes af æg-erstatninger, fx pulverprodukter eller såkaldt hørfrø-slim, som du laver ved at koge hørfrø i vand, og mælk kan udbyttes med bl.a. sojamælk, havremælk og rismælk.
I Astma-Allergi Danmarks omfattende opskriftsdatabase er der mange gode opskrifter uden mælk og æg, du kan bruge som inspiration til påskefrokosten.

7-8 pct. af danske børn har fødevareallergi. Ca. 2 pct. har allergi over for æg og ca. lige så mange er allergiske over for mælk. Heldigvis vokser 50 pct. af børnene med ægge-allergi og 9 ud af 10 med mælkeallergi fra deres allergi igen. Blandt voksne har kun 1-2 pct. allergi over for fødevarer.