Web Content Display Web Content Display

Truet med gulerod

ALLERGIFREMKALDENDE MOBNING: For den 12-årige Victor Obel har gulerødder kostet blod, sved, tårer og en hulens masse eksem.

 

 

Gulerødder er ikke til at spøge med. Slet ikke når man hedder Victor Obel, har gulerodsallergi og ved, hvor voldsomt kroppen reagerer, hvis han så meget som rører ved en gulerod. Ikke desto mindre fik han de knasende orange stænger på alt for tæt hold for få år siden.

Historien kan umiddelbart lyde komisk. Nogle drenge fra parallelklassen hører, at Victor ikke kan tåle gulerødder. I frikvarteret jagter de ham, spærrer ham inde på et toilet og stikker en gulerod op i ansigtet på ham.

Men historien er tragisk. For drengestregen kunne være endt fatalt. Victor var rædselsslagen. I hans øjne kunne de ligeså godt have truet ham med en kniv. For han er én af de få, der absolut hverken tåler at spise eller røre ved den sprøde grøntsag uden at hans krop begynder at klø, han får kvalme og udslæt.

Reddet ud af gulerods-pinen

Ingen andre elever eller lærere så det ubehagelige optrin i skolen, så Victor måtte selv redde sig ud af gulerods-pinen.
- Der var to drenge, som stod og spærrede for døråbningen, men til sidst blev jeg så bange for, hvad de ville gøre, at jeg bare løb igennem dem med fuld kraft, siger Victor, og demonstrerer, hvordan han løb igennem de to drenge med bøjet hoved og armene strakt ud foran sig.

Herefter løb han direkte op på lærerkontoret og fortalte, hvad der var sket. Drengene fik en gedi-gen skideballe, emnet blev senere taget op i klassen, og en bange Victor blev hentet af sine forældre og fik lov at blive hjemme i nogle dage ovenpå forskrækkelsen.

Siden holdt han - sammen med sin klasselærer - møde med de to drenge, der med bøjede hoveder gav ham en undskyldning.
- I dag ved alle på skolen, at jeg ikke kan tåle gulerødder, og de ved også, hvorfor jeg nogle gange har sår og eksem over det hele, så nu er der ikke nogen der driller mig med det mere, fortæller Victor Obel.

Fik styr på angsten

Selv om optrinnet skete for nogle år siden, sidder den ubehagelige oplevelse stadig i ham. Han har dog fået mere styr på sin angst over for de orange stænger. Især efter at han har været på Odense Universitets Hospital og blive "provokeret".

- Lægerne fandt ud af, at jeg kun kan tåle fire milligram gulerod, fortæller Victor og viser med to fingre, at det svarer til den alleryderste spids på en gulerod. Det betyder bl.a. at han heller ikke kan spise fx agurker, hvis de er skåret på et bræt og med en kniv, der lige er blevet brugt til at skære gulerødder.

For Victors forældre Mette Michelsen og Peter Obel gav det også tryghed at få sat et tal på.
- Det har gjort angsten mindre i hverdagen. Nu ved vi hvor meget – eller rettere lidt - der skal til før han reagerer, supplerer Victors far Peter Obel, der selv havde astmatisk bronkitis som lille og i dag har håndeksem samt lidt nøddeallergi.

Lærer at leve med det

Victor er dog den i familien, der er hårdest ramt. Han har samtlige pollenallergier og fødevareallergi, astma og børneeksem. Hver måned er han til kontrol på Gentofte sygehus for sin eksem. Derudover ligger antihistaminerne altid klar i skuffen derhjemme, og astmamedicinen er en dag-lig følgesvend. Og for familien er det blevet hverdag.

- Man lærer at leve med det, siger Peter Obel optimistisk, og smiler til sin søn. Og sønnike er tilsy-neladende helt enig.

- Jeg lever bare livet og tænker ikke så meget over det. Jeg er et ganske almindeligt barn, og alle mine venner ved det, så jeg bliver ikke behandlet som noget specielt, siger Victor og sender et smil, som med garanti får klassens piger til at smelte.

Verden ligger åben

I det hele taget griner og smiler den 12-årige knægt meget. Han har egentlig heller ikke grund til andet. Han lever et helt normalt liv, går til motorcross i fritiden, spiller fodbold og sms'er med pigerne, som alle andre drenge på den alder.

Selv siger han, at allergierne kun fylder 5 % af hans liv, og han virker da heller ikke specielt påvirket af den sygdom, der har præget hans liv siden han som tre måneder gammel baby rev og krad-sede sig selv til blods, fordi der var så mange pollen i luften, at hans hud og luftveje havde svært ved at følge med.

Faktisk begynder man helt at tro på, at de ord, der er printet på hans hvide trøje kunne være Victors mantra. "The World Is Mine". 
Altså bare uden gulerødderne, peaunuts'ne, pollen og alle de andre ting, der trigger hans allergi.*

 

Få dit barn udredt og undgå angsten

"Vores bedste råd til andre forældre er at få jeres barn udredt. Når man får styr på sygdommen, kan man undgå den angst der følger med, at ens barn er kronisk syg. Man kan også bedre undgå hospitalsindlæggelser og lignende. Derudover kan vi kun anbefale andre at deltage i Astma-Allergi Danmarks familiekurser. Vi har fået vildt meget ud af dem. Bare det at møde andre i samme situation og få udvekslet erfaringer fra hverdagen med et allergibarn. Victor fik også mange gode venner og han lærte også, at det er helt okay at blive forpustet, selv om man har astma. Det har været vildt godt for os som familie."

Gulerodsallergi er sjælden

"Victors allergi over for gulerødder er endnu et eksempel på, at man kan få allergi over for alt. Har du en konkret mistanke til en bestemt fødevare, så hold fast i den og få det undersøgt. I nogle tilfælde kan det jo vise sig at den "u-tænkelige" allergi er rigtig nok. At få be- eller afkræftet en mistanke, vil altid give mere ro i sjælen."

Betina Hjort, Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.