Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Valg af støvsuger

Nogle støvsugerfirmaer reklamerer med, at deres produkter er særlig egnede til mennesker med astma og allergi.

I Astma-Allergi Danmark kan vi ikke anbefale en bestemt støvsuger, da der mangler undersøgelser, der beviser, at særlige støvsugere og filtre mindsker symptomerne hos dig med astma eller allergi.
Du kan se sammenligning af flere støvsugere på taenk.dk – søg på "støvsuger" for at se resultater af den seneste test.

Husk altid, at lufte ud med gennemtræk under og efter rengøring – uanset hvilken støvsuger du bruger.

Her får du nogle råd om, hvad en støvsuger skal kunne:

Suget

Vælg en støvsuger med et effektivt sug. Vær opmærksom på, at de fleste støvsugere taber en del af sugeevnen, når støvsugerposen er halvt fyldt.

Filteret

Gode filtre i støvsugeren kan holde partikler tilbage, for eksempel pollen og husstøvmider, så de ikke bliver blæst rundt i lokalet, når du støvsuger.

Hvis du har allergi er det en god idé at stille krav til støvsugerens filter for at minimere antallet partikler i luften, som kan give symptomer. Det gælder især, hvis du selv befinder dig i lokalet under og lige efter støvsugning.
 
Et af filtrene hedder et HEPA-filter, og det kan holde partikler større end 0,3 my tilbage. Men der findes andre filtre på markedet, som er lige så gode. Filtrene udvikles hele tiden, så du skal sørge for at få et moderne filter med samme standard som et HEPA-filter.

Centralstøvsugere

I nogle nye huse kan der være indbygget støvsuger. Det betyder, at der i nogle rum er udtag til en slange, som er det eneste, man skal bære rundt på. Centralstøvsugere fjerner formentlig ikke flere partikler end almindelige støvsugere, men den sender udblæsningsluften udendørs gennem et rørsystem. Så her slipper du for at tænke i filtre.

Robotstøvsugere

Der er både fordele og ulemper ved robotstøvsugere når man har astma og allergi.
Fordelen kan være, at du kan sætte den i gang, når du tager hjemmefra.
Ulempen er, at test viser, at robotstøvsugere ikke egner sig til den helt grundige rengøring. De har en tendens til at sprede skidtet i stedet for at samle det op og har svært ved at komme ordentligt ind i hjørnerne. Derudover bør støvtanken tømmes udendørs, da de kan være besværlige at tømme og støvet ofte flyver omkring.
Generelt skal de nok ses som et supplement og ikke en løsning.