Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tjek din luftfugtighed

Det er temmelig afgørende for din trivsel, at luften indeholder den rette mængde fugt. Meget tør luft kan genere følsomme luftveje, og alt for meget fugt i luften giver grobund for fx husstøvmider og skimmelsvampe.

Tør luft

Tør luft er som regel kun noget man ser i kontorlokaler med ventilationsanlæg. Hvis du arbejder sådan et sted og har irriterede slimhinder, bør du undersøge, om det kan skyldes for tør luft i rummet. Irriterede slimhinder kan dog også skyldes, at der er for varmt eller for meget støv.

Høj luftfugtighed

Høj luftfortighed er der derimod mange, der har. Det kan du fx se ved at:

  • Der er mere end 2 cm dug på den indvendige side af termoruder
  • Bundlister i vinduerne er fugtige og misfarvede eller glatte. Det kan være tegn på et mindre angreb af skimmelsvampe indenfor
  • Maling skaller af Tapetet sidderløst Der lugter af mug eller indelukket som i en kælder eller et sommerhus. Det kan være et tegn på skimmelsvampe indenfor
  • For at sænke luftfugtigheden inde bør du følge gode råd til en bedre luftkvalitet

Du kan købe en fugtmåler/hygrometer hos din isenkræmmer for at følge med i, hvor meget fugt, der er i luften. Hygrometeret viser det, man kalder den relative luftfugtighed, dvs. hvor mange procent fugt, der er i luften.

Relativ luftfugtighed

Den relative luftfugtighed skal helst være under 45 %. Det er som regel kun muligt om vinteren, hvor vi varmer op inden døre. Med en luftfugtighed på mindre end 45 % mindsker du mængden af husstøvmider.

En lav relativ luftfugtighed forringer også betingelserne for vækst af skimmelsvampe i din bolig.