Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Silas Holst: Følte mig sej når jeg røg

Astma og rygning kan være en farlig cocktail. Det prøvede danser Silas Holst på egen krop, da han for et halvt år siden var kun en halv centimeter fra at dø.

 

Af Stine Ramlyng - Foto: Henrik Ohsten/ TV 2 - Artikel bragt i AstmaAllergi maj 2010

Det er sommeren 2009. Solen skinner, bilens brummen nynner i takt med tonerne fra radioen.  Silas sidder bag rattet i sin bil og glæder sig. Han er på vej til Lolland, hvor han skal ned og se sin veninde skuespiller Julie Steincke spille revy. Pludselig er det som om en ballon eksploderer inden i ham, og en smerte han aldrig har mærket før lammer hans krop. Han stopper bilen og stiger ud. Bevæger sig fremad, men pludselig falder han forover, og smerten i brystet bliver værre.

Den dag i dag ved den 27-årige danser stadig ikke, hvordan han klarede resten af turen til Lolland, eller hvordan han fandt kræfter til at overvære hele forestillingen, for derefter at tage turen tilba-ge til København og gå rundt i fire dage, før han til sidst tog til lægen. For da lægen målte hans hjerterytme ringede han straks efter en ambulance.

En halv centimeter fra at dø

- Det viste sig, at min højre lunge var klappet sammen, og i dagene der var gået, havde min ven-stre lunge overkompenseret, for at jeg overhovedet kunne trække vejret. Faktisk var den vokset med to en halv centimeter, og lægerne fortalte mig, at den max må vokse tre centimeter før det bliver livstruende. Så jeg var faktisk kun en halv centimeter fra at dø, fortæller Silas, der stadig kan få kuldegysninger ved tanken.

I en uge var han indlagt på hospitalet, hvor han lå i en hospitalsseng med et iltapparat koblet til mens en narkoselæge overvågede ham 24 timer i døgnet. Det viste sig, at hans lunge var kollapset og dernæst punkteret, fordi den havde hængt fast i et af hans ribben, der lavede et lille hul på lungen. Derfor foldede den sig heller ikke ud igen.

Om lungekollapset er en voldsom bivirkning af et langt liv med astma, skyldes det faktum, at han har røget siden han var 14 år, eller om det er sort uheld eller en genfejl, det er lægerne stadig i gang med at undersøge. Selv hælder Silas' til kombinationen af de to første muligheder.

Brilleabe og bland-selv saftevand

- Som lille var jeg svag på alle punkter. Jeg blev født for tidligt, havde kolik og astma, var ørebarn, var overvægtig, havde allergi over for tonsvis af ting, brugte briller og så gik jeg til dans. Det kunne næsten ikke blive værre.

- Jeg havde bland-selv-saftevand med i skole hver dag, fordi jeg ikke kunne drikke mælk som de andre børn, og til børnefødselsdage havde jeg altid en slikpose med hjemmefra. Så jeg blev mobbet heftigt gennem hele min skoletid. Jeg skilte mig jo vildt meget ud, fortæller Silas, der som han sidder der i sofaen på en café på Frederiksberg ikke har skyggen af freak over sig. Tværtimod. Når man sidder foran den veldrejede danser med de lidt skrå, smilende øjne, er det svært at forestille sig den lille, overvægtige astmadreng, han fortæller om.

Mobbeoffer i skolen

- Folkeskolen var en forfærdelig tid. Jeg fakede mig tit syg, fordi jeg ikke kunne overskue at komme i skole. Nogle gange kunne jeg ikke være med til idræt eller svømning pga. min astma, og det betød at lærerne mistænkeliggjorde mig og kaldte mig doven. Det er skidehårdt som 13-årig både at skulle kæmpe mod de andre elever, og så blive presset af lærerne oveni. Jeg kan stadig blive arrig over, at lærere ikke sætter sig bedre ind i, hvad det vil sige, når en elev har astma, siger Silas, der flere gange i livet har prøvet at panikke og troet, at nu skulle han dø, på grund af et astmaanfald.
 
På et tidspunkt var mobberierne så slemme, at han efter skole blev inde i klasseværelset og spejdede efter sin mor. Så snart han så sin mors bil, drønede han gennem skolegården så hurtigt de små ben kunne bære ham. På den måde prøvede han at undgå at høre, når de andre elever råbte grimme ting efter ham.

Børn kan være onde

- Børn kan simpelthen være SÅ onde ved hinanden. Det var på et tidspunkt så slemt, at jeg tiggede min mor om at få lov at skifte skole. Men hun har altid opdraget mig og mine søskende til ikke at give op. Det var skidehårdt, men nu er jeg glad for det, siger Silas Holst.

- I dag ville jeg dø, hvis jeg bare var sådan en, der faldt ind i mængden. Men det er svært at hvile i at være anderledes som 13-årig. Der vil man bare gerne være ligesom de andre, siger Silas, der ikke har brugt astmamedicin i to år. Men han har den stadig på sig, hvis han skal noget fysisk. Fx som at være med i Vild med dans, eller hvis han skal i byen med vennerne.

Dansen blev et frirum

Dansen blev Silas' frirum. Her skulle han ikke undskylde sig, her følte han sig accepteret, forstået og fri. Og det er noget der har hængt ved lige siden.

- Hvis jeg fx er i dårligt humør, så lejer jeg et danselokale en time, og så danser jeg bare. Det hjælper altid på humøret, siger han og smiler så hele hans ansigt lyser op.

Siden lungekollapset har Silas medvirket i både Vild med dans og Melodi Grand Prix. Midt imel-lem fik han foretaget en lungeoperation, som ifølge lægerne har reduceret hans risikoen for endnu et lungekollaps til under 10 procent.

Det har dog været en ordentlig omgang for den danseglade drengerøv, der til tider føler sig som en mand på 80 år, og derfor stadig bruger masser af tid på at træne sig selv og sine lunger op igen. Heldigvis er han ikke typen, der giver op. Det ved han fra et langt liv med astma.*

 

Silas' gode råd

• Kom i gang med dyrke sport, du kan sagtens! Du skal bare gribe det ordentligt an. Fx skal du huske at varme op- og ned, så dine lunger kan vænne sig til belastningen.
• Acceptér at du har en usynlig sygdom. Fortæl åbent om det, men lad være med at gøre noget særligt ud af det og lad for guds skyld være med at undskylde det.
• Start aldrig med at ryge. Hvis det er for at være sej, så find på noget andet sejt. Køb en dampcigaret eller tyg på en lakridsrod. Hvis du alligevel starter, så stop inden du bliver for afhængig.

Astma og rygning er en dårlig cocktail

- Jeg begyndte at ryge i folkeskolen, og jeg følte mig enorm sej i de fem minutter, det tog at ryge en cigaret. Det gav mig meget trøst og følelsen af, at jeg kunne klare verden omkring mig i fem minutter. Jeg har røget 20 cigaretter dagligt i mindst fem år, selv om det er det dummeste, man kan gøre, når man har astma. Når jeg ryger, hoster jeg meget – og rigtig grimt – og jeg har da og-så prøvet at stoppe de sidste tre år. Det er bare ikke gået så godt. Men efter lungeoperationen har lægerne fortalt mig, at jeg er i fare for at udvikle rygerlunger om 10-15 år, så nu SKAL jeg stoppe. Min værste frygt er nemlig ikke at kunne trække vejret, og at skulle leve side om side med et ilt-apparat.

Om Silas Holst

• 27 år (2010)
• Bor på Frederiksberg
• Har bl.a. vundet DM for professionelle i latin 2004-2005
• Har deltaget i Vild med dans to gange og har været dommer i underholdnings-programmet "De fede trin" på TV 2