Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Risalamande uden mælk

Har du eller dine julegæster allergi overfor mælk er traditionel risalamande et problem. Vi har samlet fire forskellige alternative opskrifter på den vigtige juledessert.

Risalamande I

Opskriften er uden mælk og soja.

1,5 dl risengryn
1 liter koldt vand
Salt
1 stang vanille
Ca. 1,5 dl risfløde/kokosmælk
Risflødeskum (på dåse)

Kornene fra vanillestangen skrabes ud og blandes med en smule sukker.
Vand, risengryn og den tomme vanillestang koges til risengrynene er næsten færdigkogte.
Herefter tilsættes vanillekorn, salt og risfløde/kokosmælk og risengrøden koges færdig.

Man kan variere smagen ved at tilsætte mere eller mindre mælke/fløde erstatning og selvfølgelig så reducere vandmængden.

TIP 1: Risflødeskum fås på dåse i helsekostforretninger. Du kan ikke røre flødeskummet i grøden, da denne så vil blive vandet. Dekorér i stedet grøden med den.

TIP 2: Grøden bliver dejlig rund i smagen med risfløden. Kokosmælken giver en lidt mere skarp smag.

Risalamande II

Opskriften er uden mælk. Mandler kan udelades.

En portion risengrød kogt på rismælk - smages til med sukker, vanillesukker og evt. hakkede mandler.

Den kolde grød røres lige før servering med tofu-vanilleis (god blød konsistens, kan købes bl.a. i Kvickly) til den har den rette konsistens. Der skal ca. lige meget grød som is i.

Til forskel fra ris à l'amande med fløde, kan denne ikke gemmes til dagen efter.

Risalamande III

Opskriften er uden mælk og mandler.

1 dl minut ris
2½ dl vand el. havredrik
1 knivspids salt

Ovenstående koges under omrøring ca. 2 minutter.

Den varme grød tilsættes en god spiseskefuld Tofuline vanilie-is samt ½ teskefuld vaniliesukker.

Grød, is og vanilie blandes godt. Kan enten spises lun eller afkølet.

Risalamande IV

Opskriften indeholder mandler og soya, men er uden mælk.

1 liter soyamælk med vanille
1 ½ dl. risengrødsgryn
50 g. mandler, skoldede, smuttede og hakkede
½ dl. sukker
1-2 tsk. vanillesukker eller korn fra en ½ stang vanille
4 dl Erlet* - som erstatning for piskefløde (fås i Metro eller ved bestilling hos din bager - har ca. 1 måneds holdbarhed uåbnet)

Kog risene i soyamælken - helt som alm. risengrød - køl grøden af.
Mandler, sukker og vanillesukker røres i.
Erlet piskes op - (er meget nem at arbejde med - kan ikke overpiskes som piskefløde, men det er stort set smagløst) og vendes i risengrøden.

Serveres med varm kirsebærsauce til.

Smager med 96 % lighed som risalamande kogt på alm. komælk med piskefløde.

* Erlet sælges ikke i detailhandlen, men kan evt. købes gennem den lokale bager. Har du adgang til INCO eller Dagrofa S-Engros, så er det også muligt at købe det der.
Inco har lagre i Kødbyen, København og i Tilst ved Århus og Dagrofa har lagre fordelt over hele landet. Det er ikke længere i sortiment i METRO.
Der kan findes flere konkurrerende produkter, som måske indeholder skummetmælkspulver. Så det er vigtigt at kigge/spørge sig for.