Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fastelavn uden allergi

Har du allergi, kan fastelavnsfesten godt være lidt af en allergibombe. Vi giver derfor gode råd til, hvordan du får en symptomfri udklædningsfest.

1. Pas på ansigtsmaling til fastelavn

Børnene elsker det, og mange af pædagogerne er rigtig dygtige til at forvandle børnene til vilde dyr og smukke sommerfugle. Sminke til børn er da også som regel ganske ufarlig, hvis det bliver brugt sjældent. Men har dit barn følsom hud eller eksem, kan det være en god idé at finde andre effekter til udklædningen.

Selv hvis dit barn ikke har allergi, kan det give mening at gå uden om de produkter, der har allergifremkaldende stoffer i. Jo oftere du udsættes for stofferne, jo mere sandsynligt er det nemlig, at du får allergi med tiden.

Du kan altid tjekke indholdsstoffer med vores leksikon Kemilex for at se, om produktet indeholder stoffer, der kan give allergi. Du kan også hente Kemilex som app, så du har den ved hånden, når du handler.


2. Fastelavnsris kan indeholde pollen

Hvis du går på jagt i haven efter grene til et fastelavnsris, er det en god idé at være opmærksom på pollen. Nogle grene kan nemlig udløse pollenallergi, når de kommer indenfor, fordi luftskiftet her ikke er så stort, og koncentrationen af pollen derfor kan blive høj.

Disse grene kan give høfebersymptomer:

  • Pilegrene
  • Troldhasselgrene
  • Birkegrene

Udover pollen kan grenene også bære på svampesporer. Skyl derfor grenene grundigt og lad dem tørre helt et par dage, inden du laver dit fastelavnsris. På den måde kan du mindske svampesporer, så der er fokus på hyggen – og ikke på nys, snøft og røde øjne.

Du kan også lave dit fastelavnsris ud af røn, lærk, bærmispel eller kornel, der ikke bærer på allergifremkaldende pollen. Men husk at fjerne bær fra grenene, da de kan være giftige at spise.


3. Lav fastelavnslækkerier til allergikere

Også de vanlige fastelavnsboller kan give ubehagelige overraskelser, hvis du eller dine børn er allergiske over for fx mælk, æg, nødder eller mel. Heldigvis er det ikke ensbetydende med, at I skal undvære de lækre boller. Bag dine egne – så du er sikker på, du kan tåle dem.

Vi foreslår de her lækre fastelavnsboller, som er uden mælk, æg, hvede, gluten, nødder og soja.

Det skal du bruge:
300 Jyttemel
100 kartoffelmel
3 tsk. salt
50 g gær
1/2 dl olivenolie
ca. 4 dl vand
1/2 revet æble

Glasur:
Vand
Flormelis
Evt. frugtfarve

Sådan gør du:
Gæren opløses i det lunkne vand. Alle de andre ingredienser tilsættes. Dejen skal være smidig og blød, den skal hænge en anelse ved i hænderne. Formes til boller. Hæves til dobbelt størrelse.

Bages ved 200° i ca. 20 min.

Ingredienserne til glasuren blandes sammen til en tyktflydende konsistens, og bollerne overtrækkes.

Man kan også komme rosiner, mandler, nødder eller chokoladestykker i. Dejen er også fortrinlig til pizzabagning eller focaciabrød. Tåler man æg, kan der tilsættes 1 æg, så de binder bedre sammen og hæver en smule mere.

Find andre forslag til lækre boller i vores opskriftsdatabase Madallergi på vores hjemmeside eller i app'en.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Betina Hjorth
Rådgivningschef
Tlf. 43 43 42 99

Contact image