Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Brændeovnsrøg kommer ind udefra via sprækker, ventilationskanaler, vinduer, døre og ventilationsanlæg. En åben pejs eller en utæt brændeovn kan også være med til at forringe luftkvaliteten i boligen.
Ved en stor undersøgelse oplyser over 6 % af deltagerne, at de inden for de seneste 14 dage havde følt sig generet af brænderøg fra nabolaget. De adspurgte nævnte symptomer som vejrtrækningsproblemer, hoste og astma, svie og hævelser ved øjne og næse, hovedpine, hjertebanken og søvnbesvær. Det svarer til, at 300.000 på landsplan er generet af brændeovnsrøg.
Så prøv at tage en snak med naboen for at se, om I i fællesskab kan løse problemet. Hvis det ikke er muligt, kan du kontakte din kommune, der skal tage sig af sager om klager over røggener.
Miljøstyrelsen lancerede i 2016 en brændefyringsportal. Her finder du fx information om, hvordan du kan klage til kommunen over forurening fra brændeovne og gode råde om fyring i brændeovne.
I praksis kan det være svært at komme igennem med klager. Det er nemlig et skøn fra kommunes side, hvorvidt der er tale om væsentlig forurening. Der mangler ganske enkelt faste regler på området og grænseværdier for forureningen.
Det er særlig svært for personer med astma og følsomme luftveje, fordi Miljøministeriet mener, at det at have astma i sig selv ikke kan begrunde indgreb over for forurenende brændeovne.
Du skal være opmærksom på, at der også er mange andre forureningskilder indendørs, der kan irritere følsomme luftveje med partikler, organiske stoffer og tungmetaller. Det er fx tobaksrøg, stearinlys – især duftlys – røgelsespinde og madlavning. Derudover kan der være allergener fra fx pelsdyr, skimmelsvampe og husstøvmider.
I 2015 trådte en ny brændeovnsbekendtgørelse i kraft, og brændeovne må nu kun udlede halvt så mange sundhedsskadelige partikler. Reglerne gælder både for nye og brugte brændeovne, der sælges videre.
Bekendtgørelsen præciserer, hvad kommunerne kan gøre, hvis borgere klager over brænderøg. Udover at kunne udstede påbud har kommunerne mulighed for at indføre krav i nærmere afgrænsede områder i en såkaldt forskrift.
Producenter, importører, forhandlere, brugere og skorstensfejere skal i fællesskab sikre, at alle fyringsanlæg, der installeres fremover, overholder de nye grænseværdier for udledning af blandt andet sundhedsskadelige partikler.