Web Content Display Web Content Display

Gode råd til haven

Ved allergi overfor græs, er det ikke kun pollen, der er et problem. Saften fra græs kan også give symptomer på høfeber, fx når græsplænen bliver slået, eller når børnene leger på nyslået græs.


Årsagen er, at blade og strå går i stykker, når maskinen klipper dem af og fine dråber af plantesaft bliver hvirvlet op i luften. De fine væskedråber indeholder de samme allergener som græspollen.

Hold græs og ukrudt nede

Derfor er det bedst at klippe græsset, når børnene er inden døre, eller når de ikke er hjemme. Ved at klippe plænen ofte, minimerer du mængden af græs, som blomstrer og afgiver pollen. Samtidig bør du sørge for, at det afslåede græs bliver fjernet enten ved at rive plænen eller montere en opsamler på slåmaskinen.

I forhold til bynke er det en god ide at undgå blomsterenge, da bynke let dukker op her. Og sørg for at holde ukrudtet nede i haven, så det ikke når at blomstre og afgive pollen.

Et godt alternativ til græs

Mikrokløver tilhører ærteblomstfamilien og er ikke en græs, derfor giver den ikke problemer med pollen for græsallergikere. Mikrokløver er populært på golfbaner og fodboldbaner.

Mikrokløvergræs er:

  • Uden græspollen
  • Slidstærkt og skal slåes mindre
  • Binder kvælstof og skal derfor gødskes mindre
  • Mere resistent over for tørke

Så blomsterenge i byen

Frem for blot at lade græsset vokse i parker og "naturarealer" så erstat med en blomstereng. Græsset bliver langt og giver rigtig meget pollen. En blomstereng giver mere variation og kønne blomster at se på uden nær så store gener for allergikere som henlagte græsarealer i byernes parker.

Træflis og skimmelsvampe

Vær opmærksom på, at det på mange legepladser er almindeligt at anvende træflis som faldunderlag fx under gynger. Det er uheldigt i forhold til børn med allergi overfor skimmelsvampe, fordi træflis er et almindeligt voksested for mange skimmelsvampe. 

Skimmelsvampene nedbryder træflisen og udsender svampesporer. Sporerne kommer børnene i kontakt med, når de leger. I forhold til at have træflis i blomsterbede er børnene langt oftere i kontakt med et faldunderlag end med flis i blomsterbede.

Skovture og kompost

Hvis du har børn i dagpleje med allergi over for udendørs svampesporer, er det en god ide at undgå skoven, når det er fugtigt eller lige har regnet. Vær desuden opmærksom på, at visne blade og en kompostbunke også er gode voksesteder for skimmelsvampe.

Læs mere:

Selvom du har allergi eller astma, er der mange skønne planter og smukke blomster, som kan forskønne din have og bolig. Du kan hente inspiration og gode råd til planter og blomster både ude og indendørs ved at købe bogen 'Gode råd er grønne'  i vores webbutik.

Litteratur

Læs mere om allergi og valg af planter ude og inde i:

  • "Grönare liv för allergiker" af Eva Janson og Ann-Britt Sörensen, Informationsförlaget, 1998.
  • "Farliga och ofarliga växter frän A till Ö" af Sven-Olov Strandhede, Bilda Forlag, 2002.
  • "Grönskande rum" af Eva jansson og Bosse Rappne, Informationsförlaget 2003.

Sidstnævnte bog kan du købe på det svenske Astma- och Allergiförbundet hjemmeside. Vælg "Informationsmateriel" og "Böcker och skrifter".