Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Eksemkursus var en øjenåbner: "Man skal lære at forstå børneeksem for at kunne tøjle det"

Efter utallige besøg hos lægen og gentagne kure på grund af datterens børneeksem lærte Janni Kjærsgaard på Astma-Allergi Danmarks Eksemkursus, at eksem opfører sig forskelligt og derfor skal behandles individuelt.

Etårige Andrea fik konstateret børneeksem, da hun var tre måneder gammel. I dag er eksemet under kontrol. 

Atopisk eksem (børneeksem) kan se forskelligt ud. Nogle har få pletter med eksem en gang imellem, mens andre er hårdt angrebet med eksem over hele kroppen.

Janni Kjærsgaards etårige datter Andrea fik første gang et udbrud af børneeksem, da hun var blot tre måneder gammel.

- Det så meget slemt ud, hvilket gav os bange anelser. Vi troede først det var stafylokokker, for hun lignede nærmest et blomkålshoved. Det er rigtigt hårdt som mor ikke at kunne vide, om det klør eller gør ondt på hende, fordi hun ikke kan udtrykke sig, fortæller Janni, der bor i Horsens med sin datter og kæreste.

Andreas læge kunne hurtigt konstatere, at det var et udbrud af børneeksem. Han anbefalede en fedtcreme, som de skulle smøre Andrea med i syv dage. Ret hurtigt erfarede parret dog, at det ikke hjalp i ret lang tid ad gangen.

- Det blev en ond cirkel, hvor eksemet blev ved med at komme igen, og så måtte vi starte forfra. Jeg troede, at man kunne gå til lægen og få udskrevet en kur, og så ville problemet være løst – ligesom, hvis man fx har ondt i ørerne, siger Janni.

Tid til at stille de spørgsmål, man ikke stiller hos lægen

Janni blev opmærksom på Astma-Allergi Danmarks Eksemkursus igennem sit arbejde som projektkonsulent i Fredericia Kommune. Her øjnede hun en mulighed for at blive klogere og få nogle gode råd til datterens eksem.

- Det var simpelthen så godt givet ud at bruge en aften på Eksemkursus. Jeg følte mig mødt i forhold til de bekymringer og usikkerheder, jeg havde i forbindelse med Andreas eksem. Det var tiltrængt, at der var tid og mulighed for at stille de spørgsmål, der ikke var tid til hos lægen. Underviserne var meget erfarne og havde fingeren på pulsen i forhold til den nyeste forskning, siger Janni og tilføjer:

- Det var rart med en kritisk sans, der kunne gå ind og afkræfte nogle af de myter, man fx har læst på nettet. Når man er desperat mor, griber man jo fat i hvad som helst, som man tænker kan hjælpe ens barn.

Eksem udarter sig meget forskelligt

På kurset opdagede Janni bl.a., hvor mange måder eksem kan vise sig på, og at sværhedsgraden varierer. Det er individuelt, hvordan man er ramt af eksem, og derfor er man nødt til at se på det enkelte tilfælde, når man skal behandle det.

- Det var virkelig en øjenåbner for mig. Hos lægen fik jeg fornemmelsen af, at der er sådan en standard-behandling, som alle med eksem får. Men nu ved jeg, at vi skal lære Andreas eksem at kende for at kunne tøjle den. Når hun har et udbrud, skal vi afkode dag for dag, hvordan det udvikler sig, siger Janni.

Vi er flere i samme båd

For Janni var det rigtig godt at møde andre i samme situation på kurset, som havde en forståelse af, at eksem er en svær størrelse.

- Jeg talte meget med deltagerne på eksemskolen, og der var meget erfaringsudveksling på tværs af deltagerne. Det var rigtig rart at opleve, at vi er flere i samme båd. 

Lige for tiden er Andreas eksem under kontrol, men Janni er forberedt på, at den vil følge med op igennem hendes opvækst.

- Jeg er blevet bedre til at hvile i det, for jeg ved, at vi ikke gør noget forkert. Eksem har sit eget liv og blusser op ind imellem, så vi indstiller os på at leve med den på dens vilkår.

Eksemkurser

Janni nåede at deltage i dette års Eksemkursus i Fredericia, men vi har desværre været nødt til at flytte de øvrige Eksemkurser til slutningen af 2020 på grund af COVID-19.

Men sidder du med spørgsmål om børneeksem, så er du meget velkommen til at ringe til vores Rådgivning, som i øjeblikket har udvidet åbningstid man-fre kl. 9-14 samt onsdag også fra kl. 16- 18 på tlf.: 43 43 42 99.

Vil du også deltage på Astma-Allergi Danmarks Eksemkurser,  så læs mere her.

​Nyhed: 29.04.2020

Medlemskab for dig med børneeksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Web Content Display (Global) Web Content Display (Global)

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display