Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

​Kan allergen immunterapi styrke immunforsvarets evne til at bekæmpe luftvejsinfektioner?

Omkring 200.000 danskere lider af allergisk astma, dvs. de lider af astma og en eller flere allergier. En del af de 200.000 danskere oplever oftere astmaforværringer i forbindelse med sværere og mere langvarige forkølelser end dem der ikke har allergi. Det viser nyere forskning fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Allergivaccination kan måske styrke immunforsvarets evne til at forebygge luftvejsinfektioner. Foto: Colourbox

Nu skal et nyt forskningsforsøg undersøge, om allergen immunterapi - også kaldet allergivaccination - mod husstøvmide-allergi har en effekt på immunforsvarets evne til at forebygge luftvejsinfektioner og dermed på antallet af astmaforværringer.

Lider du af astma og husstøvmide-allergi?

I forsøget undersøger forskerne celler fra luftvejene før og efter en allergivaccination og tester deres evne til at frigøre naturlige forsvarsstoffer overfor virus.

På sigt kan den nye viden forhåbentlig hjælpe nogle af de mange danskere, der døjer med astma og nedsat livskvalitet pga. hyppige luftvejsinfektioner i især vinterhalvåret.

Forskergruppen søger personer, der lider af astma og husstøvmideallergi, som har lyst til at deltage i forsøget. Læs mere her.

Fakta om allergivaccination

Typisk varer et fuldt vaccinationsprogram tre år, når man vaccinerer med tabletter. Under behandlingsforløbet skal man hvert år, i samarbejde med lægen, gøre status for at vurdere effekten af behandlingen, og dermed også tage stilling til om behandlingen skal fortsætte. Mange oplever effekt, men der vil være nogen, der oplever ingen eller kun delvis effekt af vaccinen. 

 

Dato: 26.02.2021

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Dagens pollental for el slår rekord

I går målte Astma-Allergi Danmark et pollental for el på 952. Det er det højeste tal, foreningen nogensinde har målt for denne type pollen. Det skyldes blandt andet de seneste dages lune temperaturer.

Ellerakler

Den 24. februar 2021 målte Astma-Allergi Danmark det højeste pollental for el nogensinde. Foto: Astma-Allergi Danmark

Der er ikke noget at sige til, hvis danskere med allergi over for ellepollen har snøftet lidt ekstra de seneste dage. Astma-Allergi Danmark, som står bag pollenmålingerne i Danmark, har i går målt det højeste pollental for el nogensinde.

I går målte foreningen et pollental på 952 for el i København. Det slår den tidligere rekord på 738 fra 2019. Årsagen skal blandt andet findes i den seneste uges lune temperaturer.

– De vinterlige frostgrader blev i weekenden erstattet af solrigt og lunt forårsvejr. Det satte hurtigt gang i pollenspredningen fra el og hassel. Vi ser derfor lige nu en stor mængde forårspollen i luften, som både kan tilskrives det mildere vejr, men det kan også skyldes vindretning fra syd. En vindretning fra syd betyder, at vi i vores pollenfælder kan fange pollen fra Tyskland, som også oplever mange ellepollen i luften netop nu, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Sidste år oplevede vi en mild pollensæson i Danmark, hvor pollentallet for fx el ikke nåede over 35 (moderat). Efter en mild pollensæson, ser vi dog ofte, at sæsonen året efter bliver hårdere og med højere pollental.

– Det vil ikke være overraskende, hvis der kommer mere knald på pollensæsonen i år, fordi sæsonen sidste år generelt var mild, fortæller Mathilde Kloster.

Men når vi taler om pollen, er det uundgåeligt ikke også at tale om vejret. Vejret har nemlig en stor betydning for, hvilken type pollensæsonen vi får, fortsætter Mathilde Kloster:

- Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planter sender pollen ud i luften. Mange solskinstimer giver mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Derudover mindsker perioder med regn antallet af pollen i luften.

Det er derfor på nuværende tidspunkt svært at spå om, hvordan resten af årets pollensæson bliver.

Kom med på vituelt høfeberkursus!

Vil du have hjælp til at komme gennem pollensæsonen med så få gener som muligt? Så kom med på virtuelt høfeberkursus, og bliv klogere på symptomer og behandling. Kurset er gratis for foreningens medlemmer.

Tilmeld dig her 

Vi tilbyder gratis råd og vejledning til alle

Hvis man er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Og når vi ser så høje tal så tidligt på sæsonen, kan det give yderligere gener og bekymringer.

Hvis man har allergi over for pollen, så står man ikke alene – Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis telefonisk rådgivning til alle. Som medlem af foreningen tilbydes også særlig medlemsrådgivning med både skriftlig rådgivning og muligheden for at booke et opkald fra en rådgiver, når man selv har tid.

Dagens Pollental-app

Gør som 400.000 andre og download den gratis app Dagens Pollental – så har du altid pollentallet og -varslingen lige ved hånden.

Pollenmålingens historie

Astma-Allergi Danmark (tidligere Astma-Allergi Forbundet) har stået for at indsamle og registrere luftens indhold af pollen og svampesporer siden 1977.

Foreningens pollenfælder, som er placeret højt over byernes tage, tømmes på præcist samme tidspunkt hver dag. Herefter går Astma-Allergi Danmarks pollentællere i gang med at identificere og tælle antallet af de forskellige pollen. Det foregår manuelt på mikroskop efter internationale standarder.

Nyhed: 25.02.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


El og hassel er i luften – årets pollensæson er begyndt

I dag skyder Astma-Allergi Danmark årets pollensæson i gang og begynder derfor at udsende Dagens Pollental.

Der er nu pollen fra både hassel og el i luften. Foto: Astma-Allergi Danmark

De første forårspollen fra elletræer og hasselbuske er gået i Astma-Allergi Danmarks pollenfælde. Sæsonen for kløende øjne og løbende næser er derfor begyndt for de op mod en million danskere med pollenallergi.

Hvor slem sæsonen bliver for dem med pollenallergi, afhænger af vind- og vejrforhold. Milde vejrforhold med lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen.

De seneste to år har vi oplevet milde vintertemperaturer, som sjældent har været under frysepunktet. Det giver træerne gode betingelser for tidlig blomstring og dermed en tidlig start på pollensæsonen. Med det milde vejr frem til januar tydede det på endnu en tidlig sæsonstart, men den seneste måneds frostvejr satte blomstringen af el og hassel i dvale for en stund.

– Vi begyndte at holde øje med pollenmængden allerede den 11. januar i år, da vi grundet det milde vintervejr i 2020 og i starten af januar 2021 havde forventet en tidlig sæsonstart. Men så blev Danmark ramt af frostgrader, som satte pollenspredningen af forårstræer og -buske i dvale, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Men nu er årets pollensæsonen i gang, da de seneste dages lune forårstemperaturer har fået elletræer og hasselbuske til at blomstre.

– Vi har registreret en stigende mængde pollen fra el og hassel og skyder derfor årets pollensæson i gang. Astma-Allergi Danmark har registreret pollental på 70 for el og 14 for hassel i Østdanmark, og i Vestdanmark er der registreret pollental på 29 el og 6 hassel, fortæller Mathilde Kloster.

Det er ikke ualmindeligt, at mennesker med allergi over for birkepollen også reagerer på pollen fra el og hassel. Hvis du – som over halvdelen af de op mod en million danskere med pollenallergi – har allergi overfor birkepollen, kan du derfor opleve symptomer på høfeber eller astma allerede nu.

Brug vores pollenservices

Hvis du har allergi over for pollen, kan det være en god idé at følge med i dagens pollenmålinger, da et højt pollental for mange medfører værre symptomer. Gør derfor som 400.000 andre, og hent Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental, som netop er udkommet i en splinterny og forbedret version.

Appen er en god hjælp at have i lommen gennem pollensæsonen. Udover dagens pollental, indeholder appen en af Europas første femdøgnsprognoser for pollen.

Med prognosen får du en pejling om pollenmængderne de kommende dage – nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så du kan tilrettelægge din behandling derefter.

Kom med på vituelt høfeberkursus!

Vil du have hjælp til at komme gennem pollensæsonen med så få gener som muligt? Så kom med på virtuelt høfeberkursus, og bliv klogere på symptomer og behandling. Kurset er gratis for foreningens medlemmer.

Tilmeld dig her 

Få råd og vejledning til din pollenallergi

Hvis du er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Undervejs kan der opstå spørgsmål om den bedste behandling og behov for gode fif til at komme igennem hverdagen.

Hvis du har allergi over for pollen, så står du ikke alene med din pollenallergi – Astma-Allergi Danmark tilbyder dig kompetent og individuel telefonisk rådgivning. Som medlem tilbydes du også særlig medlemsrådgivning med både skriftlig rådgivning og muligheden for at booke et opkald fra en rådgiver, når du selv har tid.

Nyhed: 22.02.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Kom på Høfeberkursus, og bliv bedre til at tage hånd om dine symptomer

Astma-Allergi Danmarks populære Høfeberkurser vender tilbage i april 2021, hvor medlemmer kan få den nyeste viden og gode råd om behandling. På grund af corona-pandemien afholdes kurserne i år i en virtuel udgave, og det betyder, at vi har mulighed for at give mange flere medlemmer mulighed for at deltage.

Høfeber kan være meget indgribende i hverdagen, hvis man ikke tager hånd om symptomerne. På Astma-Allergi Danmarks Høfeberkurser bliver du klogere på symptomer og behandling – og du kan endda blive hjemme i stuen, da kurset i år foregår virtuelt.

På Høfeberkurset kan du bl.a. få svar på: 

 • Hvad er jeg allergisk overfor? 
 • Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på? 
 • Kan min behandling blive bedre? 

Fællesskab for medlemmer 

Høfeberkurset foregår en hverdagsaften, hvor du som deltager får undervisning af speciallæge i lungemedicin og fagområdespecialist i allergi, overlæge Linda Makowska Rasmussen. Vi kommer blandt andet omkring pollenallergi, dyreallergi og husstøvmideallergi, og der vil også være nyt fra forskningen. 

Målet er at give dig viden om allergi, høfeber og sammenhængen med astma, så du kan få en hverdag med bedst mulig livskvalitet. 

Hvor og hvornår?

Vi afholder kurset to gange med samme program.

Datoerne er: 

 • Tirsdag den 13. april kl. 18-20.30 incl. pause 
 • Mandag den 19. april kl. 18-20.30 incl. pause 
 • Onsdag den 5. maj kl. 14-16.30 incl. pause

Kurset afholdes virtuelt via Teams, og du modtager et link ca. en uge før arrangementet.

Høfeberskolerne er muliggjort af et sponsorat fra ALK. 

Nyhed: 10.02.2021

Medlemskab for dig med høfeber

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med høfeber har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Kom pollensæsonens høfebersymptomer i forkøbet

Det er vigtigt at være velbehandlet i løbet af pollensæsonen. Nogle vælger at starte op med behandling, når sæsonen nærmer sig, og andre venter, til de får symptomer. Det afhænger både af den medicin du bruger, dit temperament, og hvad du har aftalt med lægen.

Nu er den her snart igen – pollensæsonen. Det er tid til at finde det tunge pollenskyts frem. Foto: Colourbox

Pollensæsonen venter forude, og er du en af de op mod en million danske pollenallergikere, har du måske allerede taget årets første tablet med antihistamin, dryppet øjnene eller brugt næsespray. Og det er en god idé at have behandlingsplanen og medicinen klar i god tid, inden de første allergifremkaldende pollen sendes afsted fra træer som hassel, el, elm og birk og senere græs og bynke. Det fortæller Astma-Allergi Danmarks rådgivningschef, Betina Hjorth:

– Når nogle vælger at starte op med medicin i god tid, så er det ofte, fordi de kender deres allergi rigtig godt og ikke ønsker at opleve symptomer, før de starter behandling. De vil hellere være på forkant. Andre ønsker ikke at tage medicin, hvis der ikke er symptomer, og de vælger at vente med at starte, til symptomerne kommer.

Behandlingen er individuel

For mange, som får symptomer fra næsen – for eksempel stoppet næse – kan det være fornuftigt at starte høfeberbehandlingen op et stykke tid inden sæsonstart for de pollen, man ikke kan tåle. Næsespray med binyrebarkhormon hjælper nemlig ikke akut og skal bruge noget tid på at opnå sin fulde virkning.  Antihistamindråber til øjne og næse virker derimod med det samme, og det gælder også antihistamintabletter. Nogle oplever dog en forbedret effekt af antihistamintabletter, hvis de tager tabletterne dagligt i en periode før sæsonstart. Behandlingen er altså individuel og bør aftales med

lægen. Det er desuden vigtigt at fortsætte behandlingen gennem hele sæsonen, så man er mindst mulig generet af symptomer og så vidt muligt kan gøre de ting, man gerne vil.

Aldrig for sent

Hvis du ikke er begyndt at tage medicin, inden sæsonen starter, er det ikke for sent at behandle dine symptomer. Langt de fleste vil alligevel have gavn af næsespray, øjendråber og antihistamintabletter. Nogle vil også have behov for binyrebarkhormon som tabletkur, hvis de er særligt hårdt ramt.

Betina Hjorth anbefaler, at man – i god tid før sæsonen starter – taler med sin læge om, hvordan sidste års sæson forløb, og om hvorvidt behandlingen eventuelt skal justeres for at virke endnu bedre.

Har man både høfeber og astma, er det vigtigt at være velbehandlet for begge ting. En dårligt behandlet høfeber kan nemlig betyde forværring af ens astmasymptomer – og omvendt.

Mulighed for allergivaccination

For nogle pollenallergikere vil det også være en mulighed at få allergen immunterapi – i daglig tale kaldet allergivaccination. Når man får immunterapi, tilfører man kroppen en standardiseret mængde af det, der udløser allergien og dermed giver symptomerne. På den måde påvirkes immunsystemets tolerance over for netop det allergen.

Allergen immunterapi kan fås som injektioner eller smeltetabletter, og behandlingen skal – afhængig af vaccinetype – opstartes en del måneder før, at sæsonen for den pågældende pollentype begynder. Man skal derfor huske at få undersøgt muligheden i rigtig god tid inden.

– Overvejer man, om man vil have gavn af allergivaccination, skal man få en tid hos sin læge. Lægen vil vurdere, om det giver mening i forhold til, hvilken type allergi og symptomer man har, og hvilken behandling man har fået tidligere, forklarer Betina Hjorth.

Den praktiserende læge har også mulighed for at henvise dig til en speciallæge med særlig viden om allergi. For sæsonen 2021 er det for sent at gå i gang med allergivaccination, men starter man på behandlingen til efteråret, vil det være tids nok i forhold til sæsonen 2022. Behandlingen med smeltetabletterne tager tre år, og injektionerne tager tre til fem år. For begge gælder, at man sammen med lægen gør status efter et års behandling.

For de fleste vil allergivaccination betyde, at man får færre eller ingen symptomer, men der vil også være nogle, som oplever ingen eller kun sparsom effekt af behandlingen og derfor fortsat har brug for behandling med øjendråber, næsespray og tabletter.

Pollenallergi? Måske har du også astma

30% af alle med høfeber har også astma, og 70% af alle med astma har også høfeber. Nogle læger mener, at overlappet mellem de to sygdomme er så stort, at de to tilstande faktisk er udtryk for den samme sygdom.

En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned i bronkierne, hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma.

Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid fortælle lægen om det, så du kan blive udredt for astma og få den rette behandling.

Vores bedste råd

Astma-Allergi Danmark har samlet de bedste tip til, hvad du kan gøre for at blive helt klar til den forestående pollensæson:

 • Rettidig omhu med medicinen

Start din behandling med næsespray med binyrebarkhormon i god tid, inden sæsonen for de pollen, du ikke kan tåle, starter – og husk i det hele taget at tage din medicin i løbet af hele perioden. Mærker du ingen eller ringe effekt, så tag en snak med din læge om, hvorvidt behandlingen skal justeres. Hvis din medicin er fra sidste år, så huske at tjekke holdbarheden.

 • Beskyttelsesbriller? Invester i et par solbriller

Det kan være med til at begrænse den mængde pollen, du får i øjnene, når du er udenfor. Måske kan de fås på tilbud, fordi det stadig er vinter? Nogle har også gavn af at have en maske for munden. Den kan filtrere pollen fra, så de ikke generer luftvejene.

 • Udluftning er altid vigtig

Pollenallergi eller ej – det er altid vigtigt at få luftet ud, så du får et godt indeklima. Har du pollenallergi, skal du dog undgå at lufte ud midt på dagen. Netop der er der nemlig flest pollen i luften, så det kan være en fordel, at du åbner vinduerne tidligt og sent og taler med kollegerne om, hvornår I lufter ud på kontoret.

 • Pollenfilter er en mulighed

Har du et ventilationsanlæg i boligen eller bilen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter. Husk, at det skal vedligeholdes

 • Når corona tillader det: Var det noget med svømning?
Er du glad for sport, men oplever du mange symptomer – måske fordi du endnu ikke har fået styr på din allergi og allergibehandling? Så kan du undersøge, hvilke muligheder du har for at dyrke indendørs idrætsgrene i pollensæsonen. Køb et klippekort til svømmehallen, meld dig til håndbold, badminton eller en anden slags halsport – eller opret et medlemskab i dit lokale fitnesscenter. Forudsat selvfølgelig, at corona tillader den type aktiviteter. Men som udgangspunkt skal du gå efter at være så godt behandlet for dine symptomer, at din høfeber ikke begrænser dig i hverdagen – hverken udendørs eller indendørs.
 
 • Helt klar med appen
Hav Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental klar. Den er lige blevet opdateret og gjort endnu mere brugervenlig. Brug femdøgnsprognosen til at planlægge dine aktiviteter og gøremål, så du bliver mindst muligt generet af din allergi. I appen kan du også registrere dine symptomer og se, om de stemmer overens med pollentallene. Hent appen her
 
 • Vigtigt at være velbehandlet
Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det altid vigtigt, at du er velbehandlet. Det vil hjælpe dig, hvis du for eksempel cykler til og fra job eller cykler og løber i fritiden.
 
 • Når vasketøjet skal tørres
Det er en dårlig idé at tørre dit tøj udenfor i pollensæsonen. Det bedste er at bruge en tørretumbler, og alternativt kan tøjet tørres på et tørreloft eller i en tør kælder. Vær opmærksom på, at det våde vasketøj afgiver fugt til omgivelserne, så sørg for god ventilation, og hold øje med, at rummet ikke bliver fugtigt. Så er der nemlig grobund for fugt og skimmel.
 
 • Ferie ved havet?
I år er det ikke sikkert, at du kan købe en rejse, som kan tage dig langt væk fra de pollen, du ikke kan tåle. Men opholder du dig ved havet, kan du være heldig at slippe for de værste pollenmængder – medmindre du er tæt på lokale kilder med de pollen, du har allergi overfor.
 
 • Vær klar med støvekosten
Sørg for, at støvsugeren virker, og rengøringsmidlerne står klar. Det kan nemlig godt betale sig at gøre ekstra grundigt rent i pollensæsonen – gerne en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet. 
 
 • Tjek krydsreaktionerne
Print Astma-Allergi Danmarks lommeoversigt over krydsreaktioner, og hæng den på dit køleskab. Så ved du, hvilke typer frugt og grønt og andre madvarer du kan risikere at reagere på. Husk, at oversigten ikke er en forbudsliste. Find den her.

Nyhed: 08.02.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Nu kan du vælge mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærke

Nu er der hjælp til dig, som reagerer allergisk på mundbind. Astma-Allergi Danmarks allergimærkning har godkendt mundbind, som du trygt kan bære med visheden om minimal risiko for allergiske reaktioner. Du finder dem hos Matas.

Nu er der mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning på markedet. Du finder dem i Matas' butikker eller Matas' webshop.

Siden regeringen sidste år gjorde det obligatorisk at bære mundbind flere steder i offentligheden, har Astma-Allergi Danmark været i kontakt med flere medlemmer og borgere, som oplever gener af at bære mundbind – nogle oplever for eksempel at få eksem af nogle typer mundbind, mens andre generelt er nervøse for indholdsstofferne i mundbindene, da disse ikke skal være angivet på pakningen.

Astma-Allergi Danmark har arbejdet hårdt for at vurdere og godkende mundbind med allergimærket Asthma Allergy Nordic. De allergimærkede mundbind indeholder ikke ingredienser med særlig risiko for at give allergi, så du kan som bruger og allergiker være tryg ved at bære dem.

Forbrugere kan, i første omgang, købe mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning i Matas’ butikker eller Matas' webshop. Se efter Asthma Allergy Nordic logoet på pakningen. De godkendte mundbind hedder Medical Disposable Face Mask og Surgical Disposable Face Mask begge fra EMS Medical.

Allergi eller irritation?

Gener fra brug af engangsmundbind kan opstå på grund af allergi over for specifikke indholdsstoffer – men de kan også opstå på grund af irritation af huden.

Nogle oplever irritation af huden, når de bærer mundbind i længere tid. Irritationen kan for eksempel skyldes friktion mellem elastikken og huden bag ørerne, eller at nogle mundbind kradser på kinder og hage. Det fugtige miljø, som opstår ved brug af mundbind, kan også være årsag til hudgener.

Vær opmærksom på, at allergimærkede mundbind ikke kan afhjælpe irritation på huden. Allergimærkede mundbind kan derimod minimere risikoen for, at man oplever reaktioner på grund af allergi.

Mundbindene er grundigt vurderede

Allergifremkaldende stoffer i engangsmundbind kan blandt andet være latex eller gummikemikalier i elastikken, kolofonium og konserveringsstofferne MI og formaldehyd i det stoflignende materiale eller nikkel i næseklemmen, hvis den er af metal.

Med de allergimærkede mundbind har Astma-Allergi Danmark gjort arbejdet for dig. Foreningens faglige eksperter har nøje gennemgået alle materialerne og indholdsstofferne i flere typer mundbind.

I nogle tilfælde er man måske ikke klar over, at man er allergisk over for et givent stof. Derfor er det en god idé at bruge mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, da produkterne er vurderet i forhold til en eventuel allergirisiko.

Mundbindene sælges også til regionerne og andre fagprofessionelle via webshops. Se forhandlere på www.kemilex.dk.

Astma-Allergi Danmarks allergimærkning

Formålet for Astma-Allergi Danmarks allergimærkning er at gøre det lettere at minimere risikoen for at udvikle hudallergi. Mærket hjælper også mange af de forbrugere, der allerede er allergiske.

Allergimærkningen tillader blandt andet ikke:

 • Konserveringsmidlerne MI og formaldehyd i mundbindenes stoflignende materiale
 • Latex og gummikemikalier i elastikken
 • Nikkel i næseklemmen
 • Syntetisk og naturlig parfume

Nyhed: 18.01.2021

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Kom med til Astma-Allergi Danmarks landsmøde 2021

Astma-Allergi Danmark inviterer alle medlemmer til landsmøde den 29. maj 2021.

Astma-Allergi Danmark inviterer alle medlemmer til landsmøde den 29. maj 2021 i henhold til Astma-Allergi Danmarks vedtægter. 

Det foregår på Comwell KorsørØrnumvej 6, 4220 Korsør.

Som stemmeberettiget medlem har du indflydelse på foreningens arbejde og kan blandt andet være med til at bestemme sammensætningen af bestyrelsen. 

Få indflydelse 

Alle medlemmer kan tilmelde sig landsmødet med mulighed for at blive stemmeberettiget. Forslag, der ønskes behandlet på landsmødet, skal være Astma-Allergi Danmark i hænde senest den 1. maj 2021. Det samme gælder opstilling af kandidater til bestyrelsen. 

Alle medlemmer kan deltage 

Er du som medlem interesseret i at deltage i landsmødet som stemmeberettiget, skal du tilmelde dig inden den 3. april 2021 til info@astma-allergi.dk.

Medlemmer, der ønsker at være gæst til landsmødet, kan tilmelde sig efter fristen, så længe pladser haves. Rejseudgifter for stemmeberettigede medlemmer dækkes af Astma-Allergi Danmark. 

Alle deltagende medlemmer inviteres til frokost, hvor du også kan møde foreningens bestyrelse. I år kan vi desuden fejre, at Astma-Allergi Danmark fylder 50 år. Vi glæder os til at markere det med jer.  

Program 2021

11:00 - 13.00 Generalforsamling 

13.00 - 14.00 Frokost 

14.00 - 14.15 Opstart af eftermiddagens program 

14.15 – 15.15 Foredrag 

15.30 Afslutning 

 Nyhed: 14.01.21


Nu står pollenfælden klar til en ny sæson

Årets pollensæson nærmer sig. Derfor har vi hentet pollenfælden ud af sit vinterhi og begynder fra næste uge at udsende ugentlige pollenmålinger.

Astma-Allergi Danmark gør klar til årets pollensæson. Foto: Astma-Allergi Danmark

Opdatering 20. januar:

Pollenfælden er netop blevet tømt, og vi har ikke fundet pollen fra hverken el eller hassel. Men vi holder godt øje – klar til at sætte ind med daglige udmeldinger!

Vær opmærksom på, at forårstræer og buske, som står beskyttet i fx en have, kan afgive pollen lokalt tidligere, end det registreres i pollenmålingerne. Det kan derfor være en god idé at starte behandling nu, hvis du oplever symptomer.

Pollensæsonen er lig med irriterede øjne og tilstoppede næser for mere end én million danskere med pollenallergi. Og selvom pollensæsonen endnu ikke officielt er i gang, har vi hørt fra flere af vores medlemmer, at de allerede mærker symptomer fra hassel.

Derfor står Astma-Allergi Danmarks pollenfælde nu klar højt over Københavns tage, så vi kan fange og måle årets første pollen.

Når pollenniveauerne i luften stiger, kan daglige pollenmålinger findes i appen Dagens Pollental, på astma-allergi.dk, på vores Twitter-profil og via Pollenmail. Indtil da kan pollenallergikere og andre interesserede allerede fra næste uge følge med i ugentlige pollenmålinger samt i appen Dagens Pollental (under ”Sæson”).

Hvornår begynder dette års pollensæson?

Pollensæsonens start afhænger af vinterens vejr og temperatur. På grund af det milde vintervejr, vi har oplevet i den sidste del af 2020, forventer vi en tidlig start på dette års pollensæson. Derfor står pollenfælden nu klar, så vi kan holde nøje øje.

En frostfyldt periode, som den vi netop har haft, kan dog være gode nyheder for pollenallergikere, da træernes rakler (som udsender pollen) kan blive beskadiget af frostvejr.

– Den sidste uges vinterlige vejr med frostgrader, sne og slud kan for en kort periode hæmme elletræer og hasselbuskes udvikling. Når vi igen mærker det lune forårsvejr, vil raklerne stille åbne sig, i takt med at stammerne varmes op, og dermed frigive deres pollen, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Lokale pollenforhold

Selvom der på nuværende tidspunkt står ”Uden for sæson” i Dagens Pollental-appen, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke er pollen i luften. For eksempel kan en hasselbusk, der står beskyttet placeret i haven, afgive pollen lokalt tidligere, end det registreres i Astma-Allergi Danmarks pollenmålinger.

– Lokalt kan der allerede stå hasselbuske med modne eller delvist modne rakler, men de er følsomme overfor kulde. Kulde kan derfor hæmme og endda ødelægge blomstringen helt. Vi har sat pollenfælden op, så vi nøje kan holde øje med udviklingen af pollen i luften, i takt med at forårsvejret titter, fortæller Mathilde Kloster.

Den officielle pollensæson med daglige pollental skydes først i gang, når vores pollentællere har fundet flere pollen fra el og hassel flere dage i træk. Indtil da kan man følge med i de ugentlige målinger.

Forbered dig allerede nu

Hvis du er en af dem, som allerede kan mærke, at de første pollen er i luften, bør du tage dine forholdsregler og forberede dig på den kommende pollensæson. For eksempel ved at opstarte behandling i samarbejde med din læge. Få også en notifikation, når pollensæsonen begynder, ved at downloade appen Dagens Pollental.

 

Nyhed: 12.01.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Er du fritaget fra mundbind eller visir? Vis det med et badge

​Vi opfordrer fortsat til, at du bruger mundbind eller visir for at passe på dig selv og andre. Det er dog ikke muligt for alle, da det fx kan påvirke vejrtrækningen hos folk med svær astma. Et nyt badge signalerer, at du er fritaget fra at bære mundbind, så du slipper for omverdenens undrende blikke.

Vi opfordrer fortsat til brug af mundbind eller visir for at passe på sig selv og hinanden. 

Men vi ved fra flere af vores medlemmer, at de oplever vejrtrækningsbesvær eller får eksem ved brug og derfor kan være fritaget.

Vi ved også, at det kan være svært at færdes uden mundbind offentlige steder, da omverdenen kan kigge undrende på en. 

Astma og allergi gør det svært for Jeanette at trække vejret med mundbind

En af de medlemmer, som har oplevet, at vejrtrækningen bliver stærkt forringet, når hun tager mundbind på, er Jeanette. Med en kombination af svær astma og allergi er hun præget af vejrtrækningsbesvær og en næse, der næsten altid er stoppet.

Derfor er hun fritaget fra at bruge mundbind de steder, hvor det ellers er et krav. Men det bliver ikke altid taget godt imod fra folk omkring hende:

- Jeg har oplevet at gå ind i en butik uden mundbind for at handle, og jeg var kun lige kommet inden for døren, inden jeg kunne mærke øjne, der kunne dræbe fra andre i butikken. Der kom en hen til mig og sagde, at mundbind er et krav for alle uden undtagelser, så hvis jeg ikke fik et på straks, så kunne jeg godt forlade butikken igen asap, siger hun.

Omvendt har hun dog også oplevet forståelse fra andre, når hun fortæller, at hun har vejrtrækningsproblemer. Og hun tror, at det officielle badge fra Sundhedsstyrelsen kan give flere en forståelse for, at nogen ikke kan bruge mundbind, også selvom man ikke kan se det på dem:

- Folk ved måske ikke, at der er nogle, der har de her problemer. Derfor kan det hjælpe, hvis alle er bekendt med, at der er nogle, der har en sygdom, som gør det svært for dem at bruge mundbind/visir. Det tror jeg, at et badge fra Sundhedsstyrelsen vil kunne hjælpe med til, siger hun. 

Få et badge, der viser, at du er fritaget

Sundhedsstyrelsen har nu lanceret et badge, der signalerer, at du er fritaget fra at bære mundbind eller visir, som du som medlem af Astma-Allergi Danmark kan få tilsendt gratis.

Badget er frivilligt at bære.

Klik herunder, for at bestille badget via Astma-Allergi Danmarks selvbetjening:

Vi gør opmærksom på, at vi kun har et begrænset antal badges til rådighed, så tøv ikke med at bestille, hvis du er interesseret.

​Nyhed: 07.01.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Dansk topforskning får milliontilskud: Kan kosttilskud til gravide forebygge astma?

Forskere fra Dansk BørneAstma Center har fundet frem til afgørende viden om sammenhængen mellem en mors kost og hendes barns sundhed i de tidlige leveår. Nu har det europæiske forskningsråd under EU tildelt 11 millioner i bevilling, så forskerne kan dykke ned i en forklaring, som kan bruges til at præcisere forebyggelsen af astma.


Foto: Unsplash

Det er ikke første gang, at de spændende forskningsresultater fra professor Bo Chawes og Dansk BørneAstma Center når siderne i AstmaAllergi-bladet. Og nu er der flere gode nyheder om det omfattende studie, der har fulgt 700 kvinder og deres børn siden graviditeten, og som samarbejder med Harvard University i USA.

Forskningsprojektet er blevet tildelt 11 millioner kroner i et såkaldt starting grant fra EU, så de i de næste fem år kan søge efter forklaringer på de sammenhænge, som studiets store mængde af data indtil videre har afsløret. Tanken bag er, at når man kender til forklaringerne, kan man skabe præcise metoder til at forebygge astma.

Fiskeolie og D-vitamin

To af de mest markante fund, forskerne har gjort, er betydningen af fiskeolie og D-vitamin i kosten. Et forsøg viste, at et tilskud med fiskeolie (som typisk også kendes som ”Omega-3”-fedtsyre) under graviditeten kunne nedsætte barnets risiko for astma ved seks år med 25 til 30 procent.

Tilsvarende blev børnenes risiko for astmatisk bronkitis – det vil sige astmalignende symptomer ved forkølelser i de første tre leveår – nedsat med en fjerdedel i et forsøg, hvor de gravide indtog syvdobbelt af den normalt anbefalede dosis D-vitamin.

At det netop er fiskeolie og D-vitamin, der er blevet sat under lup, skyldes den livsstil, mange i den vestlige del af verden har. Den er kendetegnet ved to ting: For det første at vi får mindre sollys og dermed får mindre D-vitamin, fordi vi opholder os mere indendørs. For det andet spiser vi mere forarbejdet mad og får mindre fiskeolie gennem kosten.

I takt med at flere lande verden over adopterer en mere ”vestlig” livsstil, ses der også her stigninger i sygdomme som netop astma.

– Når disse ændringer er indtruffet samtidig med en stigning i børneastma, er det nærliggende at kigge på, om de to ting hænger sammen. Og det har vi så bevist, at de gør med dette forsøg, hvor vi har fulgt en række mødre og deres børn fra graviditet og op gennem barndommen, fortæller professor og børnelæge Bo Chawes, som er professor og seniorforsker ved Dansk BørneAstma Center.

Men hvorfor så ikke bare give alle gravide fiskeolie og D-vitamin? Fordi nogle kvinder slet ikke har gavn af det, mens det for andre har en enormt stor positiv effekt, forklarer Bo Chawes. Derfor skal det bruges mere præcist:

– Vores studier har vist, at man kunne halvere barnets risiko for børneastma blandt nogle af mødrene, men blandt andre mødre havde det overhovedet ingen effekt. Så måske skulle man vælge noget andet til de mødre.

Analyse af molekyler i blodet skal give svar

Næste skridt er at finde ud af, hvordan og hvorfor kosttilskuddene er gavnlige for nogle og ikke for andre, så man målrettet kan forebygge astma og astmatisk bronkitis. Det vil forskerne gøre ved at undersøge blodprøver fra mødrene taget under graviditeten, og fra børnene taget da de var seks måneder, 18 måneder og seks år.

Ved hjælp af en teknik, der måler små signalmolekyler i blodet, kaldet metabolitter, kan forskerne se forsøgspersonernes såkaldt metaboliske profil.

– Den metaboliske profil er resultatet af den genetik, man har, og det miljø, man er udsat for. Hvis man spiser noget specifikt, så vil ens metaboliske profil ændre sig, men det er betinget af, hvilken genetik man har, siger Bo Chawes.

– Vi vil se på, hvordan den metaboliske profil ændrer sig, hvis man har fået fiskeolie eller D-vitamin under graviditeten. Forhåbentlig finder vi nogle markører, der viser, hvem der har gavn af de forskellige tilskud.

Drømmen for forskerne er at lave et målekit, hvor moren ved første graviditetsbesøg hos egen læge får taget en blodprøve og får identificeret de markører, der kan sige, om hun vil have gavn af forskellige kosttilskud. Forskningsresultaterne kan måske også på sigt danne grobund for ændringer i Sundhedsstyrelsens anbefalinger for forebyggelse.

ADHD og adfærdsvanskeligheder

Som noget nyt vil forskerne i det videre arbejde også se på adfærdsvanskeligheder i barndommen – som for eksempel udvikling af ADHD.

ADHD og astma er normalt ikke to tilstande, man kæder sammen, men Bo Chawes forklarer, at der faktisk er en overrepræsentation af ADHD blandt mennesker med astma.

Det faktum får forskerne til at overveje, om sygdommene kan have et fælles ophav, som ligger til grund i vores kost og livsstil. En del af de nuværende resultater peger i den retning – for eksempel scorede børnene højere på mental udvikling (dette var især gældende hos drengene), hurtigere sprogudvikling og opnåede hurtigere motoriske milepæle, som at kunne kravle og gå, hvis moren havde fået kosttilskud med fiskeolie under graviditeten.

– Der var en hel række af markører for psykosocial udvikling i barndommen, som blev bedret af, at mor fik fiskeolie i graviditeten – noget, som jo også virkede på astma. Så vi vil undersøge, om der er en fælles miljømæssig faktor, som betyder noget for udviklingen af begge sygdomme, siger Bo Chawes.

Barndommen er afgørende for vores sundhed

Bo Chawes forklarer, at hypotesen bag undersøgelserne bygger på, at vi tidligt i livet kommer ind på den bane, som har betydning for vores generelle sundhedstilstand livet igennem. Og meget tyder på, at det har betydning, hvilken kost moren får under graviditeten, og hvad man i øvrigt bliver udsat for som lille.

– Der er meget der tyder på, at kimen til sygdom og sundhed igennem livet er at finde i graviditetsperioden og i det helt tidlige liv. Det er der, ens udvikling og immunforsvar er påvirkeligt. Hvis man ikke får det, man skal have af D-vitamin og fiskeolie, og hvis man ikke bliver udsat for de rigtige bakterier og så videre, så kan man blive syg og måske også få flere sygdomme på en gang, uddyber Bo Chawes.

Forhåbentlig bliver vi med den fremtidige forskning endnu skarpere på at forebygge sygdomme som astma og ADHD. Indtil videre viser forskningen i hvert fald, at det er vigtigt, at vi får nok fiskeolie og D-vitamin – især under graviditet. For som Bo Chawes siger, så er det værste, der kan ske, at det hverken gør fra eller til.

Dansk forskningscenter leder stort astmastudie

Dansk BørneAstma Center samarbejder med blandt andet Harvard University i USA om et stort forskningsstudie. Studiet er et såkaldt kohorte-studie. En kohorte er en gruppe af mennesker med fælles karakteristika, som følges over tid. Kohorten på 700 mødre og deres børn i Danmark blev fulgt af forskerne gennem graviditet og op til 6 års-alderen. Denne kohorte kaldes COPSAC-2010. Tilsvarende har forskerne i USA en kohorte, som bruges til at eftertjekke de resultater, som de danske forskere finder. Denne kohorte kaldes VDAART. Der er i alt 1500 familier, som medvirker i undersøgelsen.

 

Artikel fra AstmaAllergi, blad 6, december 2020. Udgivet på web: 06.01.2021

Få AstmaAllergi-bladet 6 gange årligt som medlem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ny direktør i Astma-Allergi Danmark

Anne Holm Hansen er pr. 1. januar 2021 ansat som direktør i Astma-Allergi Danmark. Anne Holm Hansen tiltræder den nye stilling med en hensigt om at sikre politisk fokus, forankring og fornyelse i foreningen.

Anne Holm Hansen tiltræder stillingen som direktør i Astma-Allergi Danmark per 1. januar 2021. Foto: Astma-Allergi Danmark.

En ny direktør har tiltrådt posten i patientforeningen Astma-Allergi Danmark – og det er ikke et ukendt ansigt. Astma-Allergi Danmarks bestyrelse har ansat Anne Holm Hansen, som hidtil har været vicedirektør i foreningen.

Anne Holm Hansen overtager direktørposten fra Thorkil Kjær, som har valgt at trække sig tilbage efter 30 gode år på posten, hvor han har gjort en kæmpe indsats for foreningen.

– Stillingen som direktør i Astma-Allergi Danmark åbner et nyt kapitel i mit liv, selvom Astma-Allergi Danmark ikke er ny for mig, da jeg har været ansat som vicedirektør gennem nogle år. Jeg er derfor allerede en del af de initiativer og den strategi, der nu er i spil. En vigtig opgave er at lytte til foreningens medlemmer, så vores initiativer gør dem stærkere og gladere i deres liv og dermed sikrer dem den bedst mulige hverdag.

Anne Holm Hansen glæder sig til at styrke det vigtige arbejde, som Astma-Allergi Danmark udfører til gavn for de mange tusinde danskere med astma og allergi.

– Jeg er stolt over, at bestyrelsen har peget på mig til at føre foreningens vigtige arbejde videre. Jeg vil gå til opgaven med stor ydmyghed og et ønske om et fortsat tæt samarbejde mellem Astma-Allergi Danmark og vores mange vigtige interessenter, siger Anne Holm Hansen.

Som ny direktør vil Anne Holm Hansen blandt andet arbejde for at styrke det politiske fokus på astma- og allergisagen yderligere til gavn for foreningens medlemmer.

En forening i rivende udvikling

Astma-Allergi Danmark er i rivende udvikling med et stigende medlemstal, og bestyrelsen har ansat Anne Holm Hansen med et ønske om at sikre kontinuitet og fornyelse på en og samme tid.

– Astma-Allergi Danmark bevæger sig i en rigtig god retning med fokus på det enkelte menneske og de mange behov, der findes for de tusindvis af mennesker, der har astma eller allergi eller er i risiko for at få en overfølsomhedssygdom. Anne Holm Hansen skal videreudvikle foreningen ud fra de spor, vi har lagt i bestyrelsen, siger bestyrelsesformand Jesper Mortensen.

Som ny direktør ser Anne Holm Hansen frem til at styrke denne udvikling i et tæt samarbejde med foreningens bestyrelse og samtidig sikre udviklingen af foreningens kendte aktiviteter som Dagens Pollental, Rådgivningen og allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Nyhed: 04.01.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Nu er allergimærkede mundbind på vej

Snart er der hjælp på vej til de forbrugere, som reagerer allergisk på mundbind. For første gang er det lykkedes Astma-Allergi Danmark at allergimærke mundbind, som du trygt kan bære med visheden om minimal risiko for allergiske reaktioner.

De allergimærkede mundbind er på vej til dig, der ønsker at passe på din hud. 

Siden regeringen gjorde det obligatorisk at bære mundbind flere steder i offentligheden, har vi været i kontakt med flere medlemmer og borgere, som oplever gener af at bære mundbind – nogle oplever bl.a. at få udslæt eller kontakteksem af nogle typer mundbind, mens andre generelt er nervøse for indholdsstofferne i mundbindene, da disse ikke er angivet på pakningen. 

Vi har arbejdet hårdt for at vurdere og godkende mundbind med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, så du som bruger og allergiker kan være tryg ved at bruge mundbind, hvor der er en minimal risiko for allergi. 

Allergi eller irritation?

Gener fra brug af engangsmundbind kan opstå på grund af allergi over for specifikke indholdsstoffer – men de kan også opstå på grund af irritation af huden.  

Du kan opleve irritation af huden, hvis du bærer mundbind i længere tid. Irritationen kan for eksempel skyldes friktion mellem elastikken og huden bag ørerne, eller at nogle mundbind kradser på kinder og hage. Det fugtige miljø, som kommer ved brug af mundbind, kan også være årsag til hudgener. 

Viden om, hvor ofte hudgener skyldes allergi eller irritation, er ikke så stor, og det er desværre ikke muligt at se på udslættet, om det skyldes allergi eller irritation. Det er altid en god idé at opsøge egen læge for en udredning af eventuelle allergier. 

Vær opmærksom på, at allergimærkede mundbind ikke kan afhjælpe irritation på huden. Allergimærkede mundbind kan derimod minimere risikoen for, at du oplever reaktioner på grund af allergi. 

Hvilke allergifremkaldende stoffer kan findes i mundbind

Når du vælger et mundbind med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, undgår du indholdsstoffer med særlig risiko for allergi. 

Allergifremkaldende stoffer i engangsmundbind kan blandt andet være latex eller gummikemikalier i elastikken, kolofonium og konserveringsstofferne MI og formaldehyd i det stoflignende materiale eller nikkel i næseklemmen, hvis den er af metal. 

Svært at navigere i markedet

I nogle tilfælde er man som borger ikke klar over, at man er allergisk over for et givent stof. Derfor kan det være en det en god idé at gå efter mundbind med allergimærket Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, da produkterne er vurderet i forhold til en evt. allergirisiko.

Mundbindene er grundigt vurderede

Med de allergimærkede mundbind har Astma-Allergi Danmark gjort arbejdet for dig. Vores faglige eksperter har nøje gennemgået alle materialerne og indholdsstofferne i flere typer mundbind, og du kan derfor være sikker på at vælge et allergivenligt mundbind, hvis du går efter vores allergimærkning.

Vi arbejder lige nu på højtryk for at få klarhed over, hvornår og hvor du som forbruger kan købe mundbind med allergimærkningen Asthma Allergy Nordic.

Nyhed: 07.01.2021 

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Ny handleplan mod børns og unges rygning

En ny national handleplan, som skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge, er i denne uge blevet vedtaget i Folketinget. En udvikling, som Astma-Allergi Danmark er meget glade for.

Ny handleplan skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge. Foto: Colourbox

Hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge. Men en ny handleplan skal sikre, at færre børn og unge begynder at ryge i fremtiden.

Med den nye plan betyder det blandt andet, at tobaksvarer skal være skjult i butikkerne, røgfri skoletid for grundskoler og ungdomsuddannelser og neutral indpakning af cigaretter uden grafik, logoer og farver.

Handleplanen blev vedtaget med et stort flertal i folketingssalen den 15. december 2020.

Astma-Allergi Danmark mener, at alle har ret til frisk luft. Derfor er den nye handleplan mod børns og unges rygning i kæmpe skridt i den rigtige retning.

Rygning og astma

Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige kemiske stoffer, hvoraf mange har en skadelig virkning på lungerne. Rygning har derfor en stor negativ effekt på hele kroppen og resulterer blandt andet i dårligere astmakontrol.

Derudover er børn, der udsættes for passiv rygning, langt mere udsat i forhold til at udvikle astma.

Røgfri Fremtid

Rygning og astma er en farlig cocktail – ikke mindst for børn og unge. Derfor bakker Astma-Allergi Danmark op om Røgfri Fremtid!

Røgfri Fremtid blev dannet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden i 2017.

Nyhed: 17.12.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Pas på indeklimaet i julen

Stege-os og stearinlys giver inflammation i næse og lunger, viser ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Det er derfor vigtigt at lufte ud, imens og efter du bruger ovn og har tændte stearinlys.

Julelys på træet skaber hygge, men er ikke godt for indeklimaet. Foto: Colourbox

For mange er and i ovnen og levende lys på træet indbegrebet af dansk jul. Men partiklerne fra stege-os og stearinlys er ikke godt for dit helbred, hvis du har astma.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, hvor forskerne har set nærmere på, hvilke akutte helbredseffekter der opstår hos astmatikere, der udsættes for ultrafine partikler fra netop stege-os og stearinlys.

Indtil videre er konklusionen, at begge dele giver inflammation i næse og lunger, og at deltagerne selv siger, at de får det dårligere med tiden. 

Studiet blev lavet med stegt flæsk

Under studiet blev deltagerne igennem noget tid eksponeret for partikler fra stege-os fra stegt flæsk, der blev lavet i ovnen, og levende stearinlys. Eksperimentet viste helt tydelige tegn på reaktioner fra kroppen.

Resultaterne viste blandt andet, at stege-os fører til højere grad af øjenirritation, stoppet næse, hvæsende vejrtrækning, hovedpine, trykken for brystet og kvalme.

Stearinlysene fører til højere grad af hostefornemmelse, næseirritation og døsighed.
Det kan derfor betale sig at tænke over gode vaner, når man tænder ovnen og stearinlysene.

Emhætter tager ikke alle partikler

I forsøget på Aarhus Universitet har der ikke været emhætter i brug. Selvom emhætter er gavnlige, tager de ikke alle partikler og al stege-os. Derfor er det en god idé at lukke døren ud til køkkenet, når der steges, og lufte grundigt ud efterfølgende.  

Man bør heller ikke sætte ovnen til at rengøre med pyrolyse, når man er indenfor, for pyrolysen får antallet af partikler til at stige til meget høje niveauer. Derfor bør man gøre det, når man fx skal ud at gå en tur imens.

Begræns dig fra levende lys med enkle råd: 

 • Skær ned på antallet af lys. Jo færre lys du har tændt, jo mindre os i hjemmet.
 • Brug evt. fyrfadslys, da de oser mindre end almindelige lys. Dyre fyrfadslys oser ikke mindre end de billige.
 • Undgå lys med duftstoffer eller lys af gelé. Gelélys oser og soder ekstra meget, og duftlys indeholder parfumestoffer. Begge dele kan virke generende for følsomme luftveje
 • Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen, i stedet for at puste lyset ud.
 • Luft ud når du har slukket lysene.
 • Luft godt ud i rummet, når du har slukket lyset, så indeklimaet bliver frisket op.
 • Sørg for at vægen er kort. Lange væger får lyset til at ose mere.
 • Stil ikke lysene i træk.

Alternativer til stearinlys

Som alternativ til levende lys er der i dag et hav af muligheder. Lyskæder, el-fyrfadslys, dekorationer og kunstige stearinlys er i handlen mange steder.

Nyhed: 17.12.2020

 


Gode råd til en coronavenlig jul

Juleaften nærmer sig, og der er ingen tvivl om, at det for de fleste bliver en noget anderledes en af slagsen. Stigende smittetal nødvendiggør, at vi passer ekstra godt på hinanden - og særligt på de, der er i øget risiko fx på grund af svær astma.

Du kan sagtens holde en hyggelig juleaften, samtidig med at du passer på dig selv og andre i særlig risiko. Foto: Sundhedsstyrelsen

Er du selv i risikogruppen for at blive ramt af hårdt forløb med COVID-19, eller er du pårørende til en, så er det vigtigt at tænke over, hvordan I fejrer juleaften i år.

Der er heldigvis meget, man kan gøre for at minimere smitten med COVID-19, samtidig med at man fejrer højtiden med plads til hygge og samvær.

Det er fx en god idé på forhånd at tænke over, hvordan man sikrer, at der er plads til at sidde med afstand – og hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere de af dine nærmeste, der er i risikogruppen.

Sådan kan du holde en coronavenlig juleaften:

 • Vær ikke mere end 10 personer til julehyggen derhjemme inkl. dig og din husstand – og husk at jo mindre din stue er, jo færre gæster kan du have.
 • Du skal holde dig til få mennesker i julen, men du kan godt se din allernærmeste familie, selvom du ikke har været sammen med dem for nylig. Husk at gøre det let for alle at følge de gode råd.
 • Du kan godt gå rundt om juletræet og synge med dem, du bor sammen med, men du bør holde 2 meters afstand til andre. Hvis I samler flere husstande til juleaften, så overvej om I fx kan danse om juletræet af flere omgange, om I kan skiftes til at synge eller om I kan nynne.
 • Sørg for 2 meters afstand til personer i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID19, når du lægger bordplanen for årets julemiddag.
 • Husk også at holde afstand, når der hentes gaver under træet, og når gaverne pakkes ud.

Kilde: SST

For dig i særlig risiko er det vigtigt, at du passer ekstra godt på dig selv juleaften: 

 • Fortsæt med at være velbehandlet - husk at få styr på din behandlingsplan, så du ved, hvilken medicin du skal tage, hvor meget og hvornår.
 • Er du ikke velbehandlet, så bliv det i samråd med lægen.
 • Kontakt lægen eller vagtlægen, hvis du får forværring i eksisterende sygdom eller nye symptomer. Og ved anden tvivl.
 • Er du bekymret her i juletiden, kan du finde gode råd til at tage hånd om bekymringerne i vores film med psykolog Lisbeth Frölich Stampe, som er tilknyttet vores Rådgivning i forbindelse med pandemien. 

Nyhed: 16.12.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Coronavaccinen: Nu er den på vej

Nu bliver vaccinen mod COVID-19 snart rullet ud i Danmark. Astma-Allergi Danmark opfordrer borgere i øget risiko til at tage en snak med deres læge om, hvorvidt vaccination er en god beslutning for dem. Astma-Allergi Danmark har en klar forventning om, at borgere trygt kan lade sig vaccinere, så snart den er godkendt.

Tag en snak med din læge om, hvorvidt vaccinen mod COVID-19 er noget for dig. Foto: Colourbox

Alt tyder på, at den længe ventede vaccine mod COVID-19 er lige på trapperne i Danmark.

Astma-Allergi Danmark ser frem til en kommende vaccinegodkendelse.

- Vi vil klart opfordre vores medlemmer og borgere i øget risiko til at tage en snak med deres læge om, hvad der er det bedste for dem. For langt de fleste vil det helt sikkert være absolut det bedste at få vaccinationen, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmark forventer, at borgere trygt kan lade sig vaccinere

Andre steder i verden er man allerede nu i gang med at vaccinere borgere, og senest har det skabt overskrifter, at to borgere i Storbritannien har oplevet allergiske symptomer efter at have fået vaccinen.

Hos Astma-Allergi Danmark har man en klar forventning om, at langt de fleste danskere med astma eller allergi med tryghed ville kunne tage imod en godkendt vaccine.

- Blandt vores medlemmer er der rigtigt mange med kroniske sygdomme, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. De har ikke brug for at få corona. Så man er nødt til at opveje risikoen for at få allergiske symptomer i forhold til alt det gode, en vaccine medfører, siger vicedirektør Anne Holm Hansen.

Tal med lægen om dine allergier

Nogle kan dog have allergi over for et eller flere af hjælpestofferne, ligesom man kender det fra andre vaccinationer.

Derfor er det vigtigt, at man oplyser om sine allergier og tager drøftelsen med lægen, da der formentlig kommer flere vacciner, og de kan være forskellige. Måske vælger lægen at henvise dig til en hospitalsafdeling med særlig viden om allergi.

Allergi og vaccination

 • Allergiske reaktioner efter vaccination kan skyldes allergi mod stoffer i vaccinen.
 • Reaktionen kan være lokal eller ramme hele kroppen.
 • Det sker meget sjældent, at der kommer alvorlige allergiske reaktioner, kaldet anafylaksi, efter vaccination.
 • Der er typisk én alvorlig allergisk reaktion for hver 100.000 til 1.000.000 doser vaccine.
 • Blandt symptomerne kan være: Kløe, rødmen, vejrtrækningsproblemer og faldende blodtryk.

Kilde: SSI

Efterlysning

Bor du i Midt- og Vestjylland, og er du i særlig risiko for at blive ramt af et hårdt forløb af COVID-19?

TV Midtvest leder lige nu efter dig, der har lyst til at medvirke i en dokumentar om, hvordan det er først at "miste" sin normale tilværelse og derefter – med vaccinen – at få den "tilbage" igen.

De søger altså dig, der med vaccinen igen kan tage på arbejde eller uddannelse og tage ud at handle mv. som tidligere, men som indtil nu har passet meget på, fordi det kan være forbundet med stor risiko at blive smittet.

Journalisten vil gerne i kontakt med dig, inden du skal vaccineres.

Kunne du tænke dig at høre mere om projektet, så henvend dig til Astma-Allergi Danmark gennem vores sikre mail, så dine oplysninger opbevares fortroligt:

Vi vender tilbage til dig efter jul!

​Nyhed: 15.12.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Kunne du bruge 5.000 kroner?

Er du ældre, enlig og har brug for en økonomisk håndsrækning? Så kan du som medlem af Astma-Allergi Danmark søge om et legat på 5.000 kroner.

Legat for medlemmer
Kender du en, som vil få glæde af et legat? Foto: Colourbox

Astma-Allergi Danmark er glade for igen i 2021 at kunne uddele 20 legater á 5.000 kroner til ældre, enlige medlemmer af foreningen. Legaterne er bevilget af Fondation Juchum.  

Astma-Allergi Danmark opfordrer derfor alle ældre, enlige medlemmer til at søge. Måske er det dig selv, eller en du kender, som kan få glæde af et legat?

Sådan søger du

Skriv en kort begrundelse for, hvorfor du har brug for legatet, og vedhæft din seneste årsopgørelse som dokumentation.

Ansøgning og dokumentation sendes gennem Sikker mail.

Ansøgningsfrist er 15. april 2021. De heldige legatmodtagere får besked i løbet af april/maj 2021.

Du skal være opmærksom på, at beløbet bliver indberettet til SKAT. Hvis du får sociale ydelser, kan legatet blive modregnet disse.  

Husk, at man skal være medlem af Astma-Allergi Danmark for at komme i betragtning til et af de 20 legater á 5.000 kroner. 

Vi glæder os til at give en opmuntring til de medlemmer, der trænger! 

Læs, hvad tidligere modtagere af legatet siger:

 

 

Det gør mig så glad og taknemmelig, da jeg nu kan tage på hjerte-lungerekreationsophold. 
 

 

Tusind, tusind tak, fordi jeg er kommet i betragtning til legatet. Jeg er SÅ glad og taknemmelig. 
 

 

Tusind tak, fordi jeg var så heldig at få et legat. Nogle af pengene bliver brugt til at deltage i et stafetløb med formålet "Bevæg dig for livet." 
 

Nyhed opdateret: 14.12.2021

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Sådan dyrker du motion i vinterkulden

Vinterkulde og tør eller fugtig luft kan genere, hvis man har astma eller følsomme luftveje. Astma-Allergi Danmark guider til, hvordan du bedst dyrker motion udendørs i den kølige del af året.


Foto: Jenny Hill / Unsplash

Få et lægetjek

Sørg altid for, at din astma er velbehandlet – også inden du snører løbeskoene, spænder løbeskiene eller hopper i cykelsadlen. Måske er det tid til et lægetjek, hvor du og lægen snakker om eventuelle begrænsninger i hverdagen og samtidig opdaterer din behandlingsplan.

Brug akutmedicinen inden

Hvis du har anstrengelsesudløst astma, kan det være godt at tale med lægen om, hvorvidt du vil have gavn af at tage akutmedicin, 10 til 15 minutter inden du skal til at have pulsen op. Hvis du ofte eller altid mærker symptomer ved anstrengelse, skal din forebyggende behandling måske justeres?   

Varm op og ned

Det er vigtigt at varme roligt både op og ned. Brug 10 til 15 minutter på at få kroppen roligt i gang og det samme efterfølgende, hvor intensiteten af den fysiske aktivitet nedsættes. Det vil være med til at reducere risikoen for symptomer i forbindelse med anstrengelse. Det gælder også for indendørs sportsgrene og anden fysisk anstrengelse. 

Hvad siger kroppen?

Lyt til kroppens signaler, både inden du går i gang med for eksempel løbe- eller cykelturen, og mens du er i gang – samt når du er færdig. Du skal vide, hvordan du skal reagere på eventuelle symptomer.

Varm luft

Brug eventuelt et halstørklæde eller en halsedisse til at dække munden, hvis kulden giver vejrtrækningsproblemer. Det vil opvarme luften en smule, og dermed vil den virke knap så irriterende på luftvejene.

Husk akutmedicinen

Hav altid akutmedicinen i nærheden, når du dyrker motion, så du nemt kan komme til den. 

Bliv klogere på din astma

Tag et kig i Astma-Allergi Danmarks guide ”Astma hos voksne”, der handler om behandling af astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. 

​Nyhed: 03.12.2020

 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Donation til Astma-Allergi Danmark på Black Friday

Den danske tøjproducent DILLING har igen i år valgt at droppe rabatterne på Black Friday og i stedet donere 20 procent af omsætningen på dagen til Astma-Allergi Danmark.

På Black Friday den 27. november vil DILLING donere 20 procent af sin omsætning til Astma-Allergi Danmark. Foto: DILLING

Arbejdet med astma og allergi har altid været en sag, der har optaget den danske tøjproducent DILLING meget – særligt fordi virksomhedens kunder har deres produkter helt tæt på huden.

DILLING har derfor valgt for andet år i træk at støtte Astma-Allergi Danmark med en donation på Black Friday. Her vil DILLING donere 20 procent af omsætningen i Danmark fra Black Friday den 27. november.

– Vi var glade for samarbejdet til Black Friday med Astma-Allergi Danmark sidste år og håber også på et godt samarbejde fremover. Vi vil derfor igen i år støtte arbejdet for at gøre hverdagen nemmere for alle ramt af astma og allergi. Vores tøj bæres helt tæt mod huden. Det er derfor vores fornemmeste opgave at udvikle skånsomme produkter, som børn og voksne trygt kan bruge, fortæller direktør for DILLING, Morten Dilling.

Styrker vores arbejde for en bedre hverdag med astma og allergi

Beløbet fra DILLINGs donation fra Black Friday sidste år blev blandt andet brugt til at styrke Astma-Allergi Danmarks aktiviteter og projekter til gavn for familier med astma og allergi tæt inde på livet – blandt andet arbejdet med at give støtte, rådgivning og hjælp til dagligdagen med astma og allergi for alle dem, der har behov, samt vores kursusaktiviteter for foreningens medlemmer.

For vicedirektør Anne Holm Hansen handler det ikke kun om selve donationen, men også om værdien i samarbejdet.

– Udover at Astma-Allergi Danmark kan bruge pengene til fortsat at styrke vores aktiviteter og projekter, vil samarbejdet forhåbentligt også skabe endnu større fokus og mere opmærksomhed på vores sag og vores arbejde for en bedre hverdag med astma og allergi.

I Astma-Allergi Danmark er vi meget taknemmelige for donationen.

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Ønsk god jul med blomster - så føles afstanden mindre

Nu kan du købe FLOWR's nye allergivenlige julebuket, som vil pynte i ethvert hjem. Samtidig støtter du vores arbejde.

Denne jul ser mange af os ser færre mennesker, end vi plejer, på grund af corona-pandemien. Ved at sende en buket blomster viser du din kærlighed, og så føles afstanden pludselig lidt mindre. 

Samtidig støtter du vores arbejde. FLOWR donerer nemlig 10 kroner til Astma-Allergi Danmark for hver solgte buket. 

Send blomster til dem, du ikke ser

FLOWR's nye julebuket er sammensat af roser, eustoma og limonium - alle blomster, der ikke er kendt for at give gener til pollenallergikere og duftfølsomme.

For at give buketten et strejf af jul, har FLOWR tilføjet kogler på pind.  

Buketten kan bestilles nu og frem til jul - blomsterne bliver leveret til modtagerens dør.

Køb buketten her

Nyhed: 23.11.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Web Content Display (Global) Web Content Display (Global)

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display