Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Gode råd til ansigtsmalingen

Mange børn elsker at blive forvandlet til vilde dyr og smukke sommerfugle med ansigtsmaling. Sjældent brug af ansigtsmaling er som regel også ganske ufarligt. Vær dog særligt opmærksom, hvis dit barn har eksem eller følsom hud.

Undgå ansigtsmaling på følsom hud

Hvis dit barn har eksem eller følsom hud, skal du helt undgå ansigtsmaling eller kun bruge det på begrænsede områder. Du bør altid undgå at bruge ansigtsmaling på eksem eller på tør og revnet hud.

Tjek deklarationen

Har dit barn allergi, så er det vigtigt at kende navnene på de stoffer, der giver allergien. Al kosmetik – både til børn og voksne – skal være forsynet med en indholdsdeklaration, som fortæller, hvilke stoffer der er i. Hvis emballagen er meget lille, skal indholdsdeklarationen være vedlagt eller kunne fås i butikken.

Gå uden om produkter, som indeholder allergifremkaldende stoffer – også selvom dit barn ikke har allergi. Jo oftere man udsættes for stofferne, jo mere sandsynligt er det, at man med tiden udvikler allergi.

Gode råd før du køber ansigtsmaling

 • Køb faste farver frem for flydende. Jo mere flydende, jo mere konservering er der i
 • Læs indholdsdeklarationen
 • Vælg produkter uden parfume – du kan se i indholdsdeklarationen efter parfume, aroma, fragrance eller navnene på de 26 deklarationspligtige parfumestoffer
 • Vær opmærksom på, at økologimærket ansigtsmaling også kan indeholde parfume og andre allergifremkaldende stoffer
 • Køb ansigtsmaling, der er CE-mærket – mærket betyder, at produktet lever op til de gældende sikkerheds- og sundhedskrav for legetøj

Ingen krans på ansigtsmalingen

Astma-Allergi Danmark tillader ikke farvestoffer i produkter med Den Blå Krans, derfor kan du ikke finde ansigtsmaling med kransen på. Men du kan tjekke indholdsstofferne i vores KEMILEX (findes også som app) og se, om produktet indeholder stoffer, som kan give allergi.

Gode råd når du bruger ansigtsmaling

 • Brug en fed uparfumeret underlagscreme, inden ansigtsmalingen smøres på
 • Benyt ansigtsmalingen så sjældent som muligt – det reducerer risikoen for at udvikle allergi
 • Brug så tyndt et lag ansigtsmaling som muligt
 • Smør på et så lille område af huden som muligt
 • Vær opmærksom, og brug ikke ansigtsmaling på hud med eksem eller udslæt, eller hvis huden er tør og sprukken
 • Stop med at bruge ansigtsmalingen, hvis du ser tegn på allergi eller irritation
 • Vær grundig med at fjerne ansigtsmalingen og helst som hurtigt efter festen som muligt
 • Fjern ansigtsmalingen fx med en fed creme eller lunkent vand og skumsvamp eller ved at bruge en rensecreme uden parfume

Test IKKE selv dit barn for allergi

Nogle producenter skriver, at man kan teste, om barnet kan tåle ansigtsmalingen. De anviser, at man smører ansigtsmalingen på et lille område på fx armen, venter en times tid og ser, om huden bliver rød og irriteret. Dette kan ikke anbefales, fordi en allergisk reaktion først viser sig efter cirka 48 timer – og typisk vil den først vise sig næste gang, huden kommer i kontakt med det stof, den ikke kan tåle.

"Medlemskabet giver mig
tryghed"

Luise fik hjælp til at leve bedre med sin astma

MELD DIG IND I DAG