Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Halloween

– en u-hyggelig tradition

Halloween er efterhånden blevet en fast tradition i mange danske hjem og institutioner. Mange børn klæder sig ud og bliver forandret til uhyggelige grønne monstre og hekse, og børnene elsker det.

Ansigtsmaling til børn bliver hyppigt brugt til halloween og fastelavn. Desværre indeholder mange produkter problematiske stoffer, som kan give allergi. Det er især parfume og konserveringsmidler, der kan give allergi. Enkelte farvestoffer, kan også give anledning til reaktioner.

Fornuftigt at være forsigtig

Risikoen for at få allergi af ansigtsmaling er forskellige fra barn til barn. Har dit barn følsom hud eller eksem er det en god idé at være særlig opmærksom.

 • Undgå ansigtsmaling helt eller brug det kun på begrænsede områder i ansigtet.
 • Undlad altid at sminke tør og revnet hud, eller hud med tydeligt eksemudbrud.

Hvis du allerede ved, at dit barn har allergi, så er det vigtigt at kende navnene på de stoffer, der giver allergien. Det er heldigvis sådan, at al kosmetik - både til børn og voksne – skal være forsynet med en indholdsdeklaration, som fortæller, hvilke stoffer der er i. Hvis emballagen er meget lille skal indholdsdeklarationen være vedlagt eller kunne fås i butikken.

Vær opmærksom på at farver kan indeholde små mængder af nikkel, kobolt og krom. Dette kan du ikke se af selve indholdsdeklarationen og derfor kan du ikke vælge disse fra. Nikkel, kobolt og krom i farver, er sandsynligvis kun et problem, hvis du allerede har en allergi overfor et eller flere af disse tre stoffer.

Selvom dit barn ikke har allergi, kan det give mening at gå uden om de produkter, der har allergifremkaldende stoffer i. Jo oftere du udsættes for stofferne, jo mere sandsynligt er det nemlig, at du får allergi med tiden.

Gode råd før du køber ansigtsmaling

 • Køb faste farver frem for flydende. Jo mere flydende, jo mere konservering er der i
 • Læs indholdsdeklarationen
 • Vælg produkter uden parfume – du kan se i indholdsdeklarationen efter ordet parfume, aroma, fragrance, eller navnene på de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. 
 • Vær opmærksom på at økologimærket ansigtsmaling også kan indeholde parfume og andre allergifremkaldende stoffer
 • Køb ansigtsmaling, der er CE-mærket – mærket betyder, at produktet lever op til de gældende sikkerheds- og sundhedskrav for legetøj
 • Du kan tjekke indholdsstofferne i vores Kemilex og se, om produktet indeholder stoffer, som kan give allergi. Du kan også hente vores App, så du har den ved hånden, når du handler – også fremover ved plejeprodukter, vaskemidler mm.

Gode råd når du bruger ansigtsmaling

 • Brug en fed uparfumeret underlagscreme, inden sminken smøres på. Hvis du vælger en fed creme med allergimærket Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic, så er den uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer. 
 • Benyt ansigtsmaling så sjældent som muligt – det reducerer risikoen med hensyn til allergi
 • Brug så tyndt et lag sminke som muligt
 • Smør på et så lille område af huden som muligt
 • Vær opmærksom og brug ikke sminke på hud med eksem eller udslæt, eller hvis huden er tør og sprukken
 • Stop med at bruge ansigtsmalingen, hvis du ser tegn på allergi eller irritation
 • Vær grundig med at fjerne ansigtsmalingen og helst som hurtigt efter festen som muligt
 • Fjern ansigtsmalingen fx med en fed creme eller lunkent vand og skumsvamp eller ved at bruge en rensecreme uden parfume

Test ikke selv dit barn for allergi

Nogle producenter skriver, at man kan teste, om barnet kan tåle at bruge ansigtsmalingen. De anviser, at man smører ansigtsmalingen på et lille område på fx armen, venter 60 min. og ser, om huden bliver rød og irriteret. Dette kan ikke anbefales, fordi en allergisk reaktion først viser sig efter ca. 48 timer - og typisk vil den først vise sig næste gang huden kommer i kontakt med det stof, den ikke kan tåle.

Medlemskab for dig med eksem

Hvis du lider af eksem, står du ikke alene. 20 procent af alle danskere har nemlig hudallergi og 20% af alle børn oplever at have børneeksem.

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

KEMILEX

 

Tjek dine plejeprodukter for unødvendig kemi med KEMILEX

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Giv et medlemskab

Glæd en du holder af med et medlemskab af Astma-Allergi Danmark!

Kom i gang med dit gavebevis her