Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Udover heksen på toppen består et bål af træ og grene, der kan indeholde allergifremkaldere som skimmelsvampe.
Samtidig kan røg fra bålet bidrage til irritation, hoste og vejrtrækningsgener for både allergikere og astmatikere. For at undgå symptomer fra bålet er det derfor en god idé, at du er opmærksom på vindretningen og stiller dig med vinden i ryggen.
Mange af os vil gerne shine haven op, inden gæsterne kommer for at fejre sankthans, og vi klipper derfor hæk og slår græs. Det er dog ikke rart for græspollenallergikere at opholde sig på en nyslået plæne, da saften fra græs også kan give høfeber. Slå derfor græsset i god tid, inden pollenallergikere skal opholde sig i haven.
Samtidig bør du sørge for, at det afslåede græs bliver fjernet enten ved at rive plænen eller montere en opsamler på slåmaskinen.
Safterne fra nyslået græs kan også irritere følsom hud, fx hvis man har børneeksem.
Sidst, men ikke mindst – så er det en del af hyggen, at vi griller snobrød på pind over bålgløderne. Dejen er oftest lavet efter opskrifter med både æg, hvedemel, mælk og smør, hvilket mange fødevareallergikere kan reagere på.
Man behøver dog ikke undvære snobrød, da de sagtens kan laves efter en opskrift uden fx æg, gluten og mejeriprodukter. Du kan søge i vores opskriftsdatabase efter boller uden lige netop det, du ikke kan tåle. Prøv fx disse boller, der er uden mælk, æg, hvede, gluten og nødder.
Opskrift på snobrødsdej
(uden mælk, æg, hvede og nødder)
INGREDIENSER:
300 gr. Jyttemel*
100 gr. kartoffelmel
3 tsk. salt
50 gr. gær
½ dl. olivenolie
ca. 4 dl. vand
½ revet æble
FREMGANGSMÅDE
Gæren opløses i det lunkne vand. Alle de andre ingredienser tilsættes.
Dejen skal være smidig og blød. Hæves til dobbelt størrelse.
*Jyttemel består af brune ris, boghvede, majs, sukkerroer, psylliumfrøskal og kartoffelstivelse. Kan bl.a. købes i helsekostforretninger og Matas.