Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Påskepynt og pollen

Maden er god, gæsterne glade, og bordet er pyntet. Så alt er på plads til en hyggelig påskefrokost – lige indtil en af gæsterne begynder at nyse, næsen løber, og øjnene er røde og klør.

Hendes allergi over for birkepollen er brudt ud – og det til trods for, at I sidder inden døre og at det endnu er alt for tidligt på året til, at birkesæsonen er i gang.

 

Et kig på påskebordet giver dig forklaringen: Der står en buket pilegrene fint pyntet med malede æg.

Pil blomstrer netop i påsken, og grenene bliver fyldt med bløde gæslinger. Derfor er der tradition for at bruge dem som pynt på påskebordet. Men gæslingerne er også pilens hanblomst og fyldt med tusindvis af pollen.

Pilens gæslinger afgi'r pollen

Har du selv, en i familien eller en blandt gæsterne allergi over for birkepollen, er det derfor en dårlig idé at tage pilegrene ind. Ca. hver femte af alle med allergi over for birk, får nemlig også pollenallergi af pilens gæslinger. 

Det skyldes, at de proteiner i birk og pil, der forårsager allergien, ligner hinanden. Udendørs er pollen fra pil ikke et stort problem, men indendørs kan mængden af pollen fra grenene blive høj, fordi luftskiftet er begrænset.

Vælg blomsterpynt uden snøft

Pilen er ikke den eneste påskeblomst, der kan udløse pollenallergi langt før, sæsonen starter. Indendørs kan de gulblomstrende grene fra forsytia give symptomer med snøft, nys og vejrtrækningsproblemer for op mod en tredjedel af alle med astma eller høfeber.

Stærkt duftende blomster kan alene med deres duft også udløse vejrtrækningsproblemer hos dem, der har astma eller høfeber. Det gælder fx de fleste liljer eller løgplanter. Visse magnoliagrene dufter også stærkt. 

Men trods de mange forbehold kan du sagtens pynte påskebordet med friske blomster. Det gælder blot om at vælge rigtigt, hvis du eller en af gæsterne har allergi.

Her kan gode forslag være roser uden duft, violer eller brændende kærlighed, hvis du vil have blomster på bordet. Vil du hellere pynte med grene, kan du vælge grene fra kirsebær-kornel, lærk, røn eller dværgmispel.

Skyl grenene og undgå svampesporer

Skyl grene, du vil have ind, grundigt og lad dem tørre helt et par dage, inden du sætter dem ind i stuen – så kan du undgå en del svampesporer. På dem måde sikrer du dig, at der er fokus på påskehyggen, gæsterne og den gode mad – og ikke på nys, snøft og røde øjne.

Nogle planter kan udløse pollenallergi, når de kommer indenfor. Her er luftskiftet nemlig ikke så stort, og koncentrationen af pollen kan blive høj. Op mod en mio. danskere lider af høfeber.

Påskepynt, der kan give birkepollenallergi:

- Pilegrene
- Forsytia
- Troldhasselgrene
- Birkegrene

 

Påskepynt, der dufter kraftigt og kan udløse vejrtrækningsproblemer:

  • Liljer og løgplanter som påske- og pinseliljer, vintergæk, tulipan, fresia, krokus og hyacinter
  • Visse magnoliagrene med blomster
  • Visse kirsebærgrene (prunus)
  • Solsikke og gule gerbera ses også ved påsketid. De tilhører kurvblomstfamilien og kan derfor ikke anbefales inden døre, da planter fra denne familie kan give allergisk eksem

Forslag til pollensikker påskepynt:

  • Gule roser uden duft
  • Stedmor
  • Violer
  • Brændende kærlighed (Kalanchoe)

Allergi er individuel. Derfor kan dine gæster reagere på andre planter end de mest gængse, som vi har nævt her. Særligt hvis blade eller blomster er stærk duftende eller indeholder æteriske olier. 

Find flere gode råd

Læs mere om et allergivenligt grønt miljø både inde og ude i bogen 'Gode råd er grønne - et allergivennlig miljø inne og ute'. Bogen er på norsk, men kan sagtens læses af danskere. Den giver allergivenlige forslag til både højtidernes bordpynt, krukker på terrassen, legepladser og parker. Den kan bestilles her.